Рајчевић уручио документе родитељима прве "ебебе" у Српској

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић уручио је данас у добојској Болници "Свети апостол Лука" прве документе за новорођену бебу Софију мајци Сузани Зекић, чиме је званично почела реализација пројекта "еБеба".

Рајчевић је изјавио да је ријеч о капиталном пројекту, који је креиран и реализован само са једним циљем, а то је да се родитељима олакша упис новорођенчета у потребне евиденције.

Ресорни министар је подсјетио да је 2019. године, када је Министарство конципирало идеју пројекта, Влада дала сагласност да он буде уврштен у сет капиталних пројеката који су од посебног интереса за Републику Српску.

"Информациони систем је био завршен у октобру прошле године, те су од тада до данас трајала тестирања. С техничког аспекта, овај пројекат је мултиресорни, у којем учествују Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља и социјалне заштите, Фонд здравственог осигурања и Министарство управе и локалне самоуправе са свим својим матичним јединицама по локалним заједницама", рекао је Рајчевић новинарима у Добоју.

Све то, тврди Рајчевић, говори колико је комплексан овај пројекат, који омогућава да се цјелокупан процес пријаве дјетета покрене и заврши у породилишту, а да родитељи бесплатно прве документе добију на кућну адресу.

Он је нагласио да је покушај појединих представника опозиције у Српској да криминализују пројекат посебна срамота, имајући у обзиру колике бенефите "еБеба" има за све будуће родитеље.

Он је истакао да су јавне набавке у овом пројекту спроведене у потпуности и у складу са Законом о јавним набавкама.

Рајчевић је позвао све нове родитеље, чије бебе долазе на свијет у добојској болници да своју дјецу евидентирају посредством система "еБеба".

"Путем СМС сервиса биће у могућности да прате гдје је њихова апликација за евиденцију новорођенчета и да бесплатно на кућну адресу добију извод из матичне књиге рођених, увјерење о држављанству, потврду о пребивалишту и пријаву на здравствено осигурање", нагласио је Рајчевић.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић изразио је задовољство што пројекат почиње баш у овом граду, истичући да ће он донијети огромно олакшање родитељима.

"Имао сам много примједби родитеља коју су се жалили да је процедура уписа новорођенчета преспора и представља оптерећење у тренутку када они треба да се посвете новом члану породице", рекао је Јеринић и додао да га радује информација да ће пројекат до краја августа заживјети у цијелој Српској.

Он је ресорном министарству захвалио што је истрајало у овом пројекту, те навео да се радује сваком новом пројекту који ће олакшати административне и бирократске потребе свим грађанима у Српској.

Директор Болнице "Свети апостол Лука" Младен Гајић поновио је да је ово прва здравствена установа у Српској гдје се овај пројекат реализује и да је то резултат успјешне сарадње републичких институција, локалне власти и јавних установа.

"У спровођењу пројекта ми нисмо имали никаквих трошкова, сва средства је обезбиједило Министарство за научнотехнолошки развој. Ми смо обучили кадар и сада се на једноставан начин уписују наши нови суграђани", појаснио је Гајић.

Он је навео да сама процедура уписа бебе почиње по доласку породиље у болницу, гдје се узимају почетни подаци, који се допуњују након порођаја.

"Образац потписују родитељи након чега се он просљеђује у надлежне матичне евиденције, а родитељима први документи стижу на кућну адресу без било каквих трошкова", поновио је Гајић.

Мајка прве "еБебе" Сузана Зекић рекла је да им је велико задовољство што њихова беба отвара овако значајан пројекат.

"С обзиром на то да нисмо баш мала екипа и да Софија има два старија брата, ово нам је велика олакшица", навела је Зекићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана