Рајчевић: У Српској при крају процедуре у вези са оснивањем сајбер академије

Srna
Foto: Srna

БАЊАЛУКА- У Републици Српској се приводе крају процедуре у вези са оснивањем сајбер академије која се реализује уз помоћ партнера из Израела, али је потребно у будућности се посветити и иновирању наставних планова и програма како у средњошколском, тако и у високом образовању, изјавио је у Тел Авиву у Израелу министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић.

"У Српској приводимо крају процедуре око оснивања сајбер академије која се реализује уз помоћ партнера из Израела, али морамо се у будућности посветити и иновирању наставних планова и програма како у средњошколском, тако и у високом образовању како би добили академски образоване људе", навео је Рајчевић, који је говорио на конференцији "Сајбер вик 2022".

Он је истакао да је Израел репутацију стекао уз помоћ оружаних снага које посједују софистициране људске и технолошке капацитете, али и у оквиру образовног система у којем се проблематика сајбер безбједности и одбране изучава не само кроз средње школе и факултете, него и у завршним разредима основне школе, саопштено је из Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске.

"Уз такав кадар, током протеклих десет година створена је и цијела нова грана ИТ индустрије која значајно доприноси израелској економији у цјелини", истакао је Рајчевић, оцијенио је да је питање благовремене бриге о људским и технолошким сајбер капацитетима најактуелније питање данашњице за свако друштво.

Рајчевић се, у оквиру панела "Изградња сајбер капацитета", осврнуо на садашње капацитете Републике Српске и БиХ у области кибернетичке безбједности и одбране, као и о плановима за унапређење преузимањем најбоље праксе Израела који има репутацију "сајбер нације".

Разговарано је и о глобалном недостатку квалификоване радне снаге у овој области, као и о методама за превазилажење технолошких баријера.

"За реализацију квалитетних стратегија развоја сајбер безбједности и одбране говорници из свих дијелова свијета идентификовали су као примарну препреку акутни недостатак високобразованих профила из ових области, што је посебно изражено у широј регији западног Балкана", навео је Рајчевић.

Он је нагласио да је један од дугорочних начина побољшања стања масовна едукација становништва и запослених у јавном и приватном сектору о природи информационе ере у којој живимо, од основних обука о опасностима унутар сајбер простора, до напредних која ће се односити на ЦЕРТ тимове, полицијске агенције и одбрамбени сектор.

Рајчевић је у Тел Авиву одржао и низ билатералних састанака, а између осталих састао се са професороМ Универзитета у Тел Авиву и директором Блаватник интердисциплинарног сајбер истраживачког центра Исаком Бен-Израелом који је и генерал Израелских оружаних снага.

"Професор Бен-Израел ми је до детаља објаснио израелску сајбер револуцију, како је овдје зову, период од доношења стратешке одлуке о националном усмјерењу ка високим технологијама до рађања цијелог предузетничког еко-система који Израелу доноси огромну финансијску добит", навео је Рајчевић.

Централни догађај овогодишње "Сајбер вик" конференције, која се одржава данас и сутра у Тел Авиву, било је обраћање израелског премијера Нафтали Бенета, министра одбране Бењамина Ганца, директора Израелског сајбер директората Габија Портноја, Криса Инглиша, савјетника за сајбер безбједност предсједника САД-а Џоа Бајдена, извршног директора компаније "Епл" за питања приватности Џејн Хорват, бившег директора америчке Националне агенције за безбједност /НСА/ адмирала Мајкла Роџерса, шефа сајбер дивизије Федералног истражног бироа /ФБИ/ Мајка Херингтона и бројних других свјетских имена из области сајбер безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана