Рајчевић: Реализовали смо више од 90 одсто зацртаног програма

Срна
Рајчевић: Реализовали смо више од 90 одсто зацртаног програма

БАЊАЛУКА - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да је министарство које предводи у прошлој години реализовало више од 90 одсто зацртаног програма.

“Реално смо сагледавали ствари и реализовали постављене задатке. Мислим да сам наметнуо нови темпо рада, иако је незахвално говорити о свом раду”, рекао је Рајчевић вечерас за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да жели да саслуша конструктиван приједлог, али и да је спреман да одговори на лажи и клевету.

“Поднио сам тужбу против посланика ПДП-а у Народној скупштини Драшка Станивуковића који није говорио истину гостујући у програму једне од телевизија. Сада смо у судском процесу. Нажалост, свјесно се на посљедњој сједници Скупштине ишло у урушавање њеног дигнитета. Добро је што се у томе није успјело”, додао је Рајчевић.

Он је нагласио да је Нацрт закона о високом образовању кључна тема за Републику Српску.

“Овај закон је приоритетан за нашу нацију. Уложили смо огроман напор да дођемо до овог закона од кога зависи функционисање друштва. Једна од кључних ствари и новина у законском рјешењу је веза привреде и научноистраживачке заједнице, а представници привреде биће активни и у управљачким структурама јавих универзитета”, рекао је Рајчевић.

Према његовим ријечима, политичка ситуација у БиХ у посљедњих годину дана је била тешка и изазовна.

“У БиХ је прилично несређена ситуација. Још увијек није формирана власт у Федерацији БиХ, што ће бити извор оперативних и политичких проблема. Упркос свему, Влада Српске је успјела да све ово преброди и одржи економску стабилност, што је највећи домет у прошлој години”, каже Рајчевић.

Он је напоменуо да се ради на рјешавању проблема акредитације високошколских установа из Републике Српске и да је о овоме разговарао са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом.

“Мислим да ће ово питање бити коначно рјешено. У овом случају мора превладати разум, јер је најважније питање да ли ће дипломе наших студената бити призанте и хоће ли наше високошколске установе моћи да учествују у међународним пројектима. Овдје је ријеч о самовољи једног човјека, али је сигурно да неће бити дозвољено да буде угрожена будућност Српске”, навео је Рајчевић.

Он је рекао да се мора почети са реформским процесима и да је Влада Српске томе посвећена.

“У овој години ћемо радити на имплементацији неколико пројеката, међу којима је систем обједињене наплате комуналних услуга, затим пројекат же-бебеж. Ускоро можемо очекивати и промоцију електронског потписа и на прагу смо дигиталне револуције која ће се огледати и у побољшању рада управних органа”, закључио је Рајчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана