Рајчевић разговарао с министарком науке и образовања Хрватске: Нема опасности за дипломе из Српске

НН
Рајчевић разговарао с министарком науке и образовања Хрватске: Нема опасности за дипломе из Српске

БАЊАЛУКА - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић је ступио у контакт с министарком науке и образовања Републике Хрватске Блаженком Дивјак и добио увјеравања да не пријети никаква опасност по носиоце диплома из Српске.

Поводом информација које су се појавиле у јавности у којима је Дивјакова навела да Републике Српска одбија провјеру диплома на захтјев Хрватске, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске у интересу објективног и тачног информисања јавности упозорава да ти наводи нису тачни.

- Био сам изненађен када сам сазнао за изјаву министарке Дивјак и истог тренутка сам извршио провјере у надлежној служби у Министарству из које су ме увјерили да је досадашњи процес провјере, односно одговора на захтјеве из Републике Хрватске, протицао без проблема. Министарка Дивјак и ја смо разговарали јутрос и договорили смо се да у циљу избјегавања било каквих техничких проблема у вези с процесом провјера, убудуће сви контакти између министарстава буду директни - поручио је Рајчевић.

Такође је додао да га је министарка Дивјак обавијестила о њиховим активностима и појединим неправилностима које су утврђене, али које се нису искључиво односиле на Републику Српску, него да се радило и о дипломама из других држава у региону.

- Споменула је један случај из Републике Српске, али се исти односи на провјеру свједочанства средње школе. Ја сам преузео обавезу да о истом обавијестим надлежно министарство - навео је Рајчевић.

Он је такође замолио хрватску министарку да Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске  достави списак имена и презимена за које жели да се обави провјера, а да ће надлежне институције из Српске одмах предузети потребне радње да би органима Хрватске било одговорено у најкраћем могућем року.

Министри су се усагласили да заједно с осталим надлежним органима држава из региона остају на истом задатку борбе против негативних појава у високом образовању и наду да ће међусобна сарадња бити успјешно настављена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана