Рајчевић: ПМФ - истраживачка и научна институција од великог значаја

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић изјавио је данас да је Природно-математички факултет (ПМФ) у Бањалуци истраживачка и научна институција од непроцјењивог значаја, те да је неопходно сагледати како се кретати даље у унапређењу рада.

Поводом 25 година постојања и рада овог факултета, Рајчевић је нагласио да је на овај значајан јубилеј потребно сагледати шта је то што ПМФ издваја од осталих организационих јединица Унигверзитета, али и дати одговор како се кретати даље.

"Потребно је размишљати о модернизацији одређених студијских програма, како би они били иновативнији и привлачнији будућим студентима", рекао је Рајчевић новинарима прије почетак свечане академије уприличено поводом јубилеја ПМФ-а.

Према његовим ријечима, ресорно министарство ће сагледати ситуацију са аспекта подизања квалитета самог наставног процеса на Универзитету у Бањалуци, али и уопште у систему високог образовања у Републици Српској.

Рајчевић је изразио задовољство због досадашњег рада ове високошколске установе, те навео да је потребно заједничким снагама дати одговоре како најбоље реаговати на кључне изазове са којима се суочавамо и у времену пандемије и у времену које ће доћи након пандемије. Рајчевић је подсјетио да је пандемија била врло изазовна за образовни сектор у читавом свијету, па и у Српској. "Морали смо да посежемо за одређеним привременим рјешењима у смислу извођења наставног процеса. На неким факултетима, који су више оријентисани ка техничким наукама, то је ишло нешто лакше, док смо негдје имали одређених потешкоћа.

Међутим, када се сагледа цијела ситуација, могу да кажем да је високо образовање у Републици Српској одговорило изазову тренутка", навео је Рајчевић. Декан ПМФ-а Горан Трбић изјавио је да је ова високошколска установа веома задовољна младим кадром, њиховим достигнућима на научном пољу у домаћој, али и у међународној јавности.

"Увијек може боље и трудићемо се да буде тако. Свему томе доприноси и јако добра сарадња са Универзитетом, али и Владом Републике Српске, односно ресорним министарствима на која се увијек можемо ослонити за помоћ при набавци научне опреме и стимулисање научног рада на нашем факултету", рекао је Трбић. Он је указао и на добро сарадњу са Министарством зуа просторно уређење, грађевинарство и екологију, које је помогло санацију зграде факултета.

"Трудимо се да у свом раду пратимо трендове. Прије три године смо модернизовали студијски програм Математика и информатика, покренули смо студиј Информатике који је доста интересантан студентима", нагласио је Трбић. Трбић је навео да руководство ПМФ-а тренутно ради на модернизацији наставног смјера у оквиру Географије, гдје сљедеће године планирају упис на два нова смјера г-информатику и туризмологију.

Свечаној академији на Природно-математичком факултету присуствовали су министар трговине и туризма Сузана Гашић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, те бројне званице из научног живота Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана