Рајчевић: Мањак студената на неким студијским програмима

СРНА
Рајчевић: Мањак студената на неким студијским програмима

БАЊАЛУКА - У Републици Српској постоји мањак студената на неким студијским програмима јавних универзитета, па је потребно сачекати други и трећи уписни рок да би се сагледале све чињенице у вези са бројем уписаних студената у наредну академску годину, рекао је министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић.

Он је навео да је и у протекле три године на факултетима Универзитета у Бањалуци током првог уписног рока био примјетан мањак студената, али је након другог и трећег уписног рока број уписаних студената задовољавао законски минимум за одржавање наставе.

"Током протекле три године донијели смо нове законске прописе у области високог образовања с циљем побољшања ситуације.

Побољшати стање можемо на један начин, а то је да побољшамо квалитет високог образовања са аспекта наставног процеса и онога што студенти изучавају у нашим високошколским установама", рекао је Рајчевић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да Република Српска годинама има мањак студената на одређеним студијским програмима, додајући да је такав тренд присутан и у земљама региона.

"Мислим да је то посљедица негативних демографских кретања којима је регион западног Балкана изложен дужи низ година", рекао је Рајчевић. Он је навео да је Министарство у процесу припреме приједлога које ће упутити Савјету за високо образовање, а који се тичу реформулације појединих студијских програма на којима је присутан мањак интересовања на уписним роковима.

"Нисам склон да улазим у неке авантуре типа гашења појединих студијских програма који су кључни за Републику Српску, а који су нацоналног или идентитетског типа. То се сигурно за мог мандата неће десити. Оно што можемо да урадимо јесте да уђемо у иновирање тих студијских програма.

Да их учинимо атрактивнијим за студенте", истакао је Рајчевић. Говорећи о активностима које је Министарство предузело у протекле четири године на унапређењу високог образовања у Српској, Рајчевић је навео да је измјеном Закона о високом образовању постигнуто да први пут чланови Савјета за високо образовање постану и представници привреде.

"Нисмо имали релевантне инпуте од привреде шта би се требало иновирати у одређеним студијским програмима како би били прилагођни тржишту рада. Сада то имамо", навео је Рајчевић. Он је додао да је доношењем Закона о високом образовању привреда нашла своје мјесто у систему високог образовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана