Радончић информисао о проблему сјече шуме у граничном појасу

Srna
Радончић информисао о проблему сјече шуме у граничном појасу

САРАЈЕВО - Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић упутио је данас Предсједништву БиХ, на захтјев Предсједавајућег Шефика Џаферовића, информацију и сва релевантна сазнања којима располаже Министарство у вези са проблемом сјече шуме у граничном појасу између БиХ и Хрватске.

Ријеч је о сјечи шуме коју врши Хрватска у пограничном подрују према БиХ, у Унско-санском кантону, у близини аеродрома Жељава, планина Пљешевица, саопштено је из Министарства безбједности.

Прву информацију о извођењу радова уз границу између БиХ и Хрватске доставила је Гранична полиција БиХ 12. маја. Гранична полиција реаговала је на бази дописа Јавног предузећа "Унско-санске шуме".

Према њиховом упозорењу, Јавно предузеће "Хрватске шуме" изводи шумске радове који залазе у простор над којим газдује Јавно предузеће "Унско-санске шуме", односно у територију БиХ.

Гранична полиција БиХ информисала је Министарство безбједности да је већ 8. маја у просторијама граничног прелаза Изачић одржан састанак представника наведених правних субјеката и представника обје граничне полиције. На истом састанку упоређене су карте, које су у службеној употреби од Државне геодетске управе Хрватске и Федералне управе за геодетско-имовинско-правне послове ФБиХ и установљено је њихово неподударање када је ријеч о граници.

Након тога, 12. маја, Министарство безбједности реаговало је и о проблемима са извођењем радова писаним путем обавијестило надлежне институције и тијела БиХ, односно Министарство спољних послова, Министарство цивилних послова и Комисију за границе при Министарству цивилних послова, те затражило да Мјешовита комисија за утврђивање границе између БиХ и Хрватске изађе на терен и дефинише положај границе, односно тачну линију међудржавне границе.

У вези са тим је, актом Граничне полиције БиХ, предложено обустављање свих активности уз границу на сјечи шуме, све док Мјешовита комисија Хрватске и БиХ не изврши идентификацију државне границе на том локалитету. Додатно, Гранична полиција БиХ је данас информисала Министарство безбједности да је упутила допис Министарству унутрашњих послова Хрватске, Дирекцији полиције, али да није дошао никакав одговор из Хрватске.

У вези са овим проблемом Министарство безбједности није упознато и није добило никакве званичне повратне информације о томе шта су предузели или предузимају Министарство спољних послова, Министарство цивилних послова и Комисија за границе БиХ, на основу захтјева који им је, као искључиво надлежним институцијама и тијелима, Министарство безбједности упутило на поступање 12. маја.

"Чим добијемо информације од поменутих институција, иста ће, у року одмах бити достављена Предсједништву БиХ", наводи се у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана