Раднички универзитет мора да врати зграду фирми “Наш дом”?

Н. Т.
Раднички универзитет мора да врати зграду фирми “Наш дом”?

БАЊАЛУКА - Акционарско друштво “Наш дом” власник је објеката и парцеле од око 800 метара квадратних у Грчкој улици у Бањалуци, а Раднички универзитет треба да им врати зграду коју користи и исплати обештећење од око 300.000 марака.

Изјавио је то у бањалучком Окружном суду адвокат Сањин Косић, свједок одбране оптужених радника Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове. У овом процесу на оптуженичкој клупи налазе се бивши помоћник директора у РУГИП-у Александар Деурић, начелник Одјељења за надзор у РУГИП-у Драган Груловић, те раднице у тој управи Дорис Кременовић и Жељка Милинковић.

Свједок Косић је појаснио да је заступао “Наш дом” у спору са градом Бањалука и да је по његовој тужби бањалучки Окружни привредни суд обавезао Раднички универзитет да врати зграду у Грчкој улици.

- Обавезан је и да надокнади штету фирми “Наш дом” због некоришћења. Међутим, та пресуда  још није правоснажна - казао је Косић.

Појаснио је да је у овом случају РУГИП доносио двије одлуке по захтјеву фирме “Наш дом” да право коришћења спорних објеката и парцеле претвори у право својине у Грчкој улици.

- Прво је одбијен захтјев “Нашег дома” да буде уписан у земљишне књиге са правом својине. Жалили смо се Окружном суду, који је предмет вратио на ново одлучивање и тражили упис по основу Закона о приватизацији. У другостепеном поступку РУГИП је усвојио захтјев “Нашег дома” - појаснио је Косић. Радница РУГИП-а Јованка Кондић, која је и донијела рјешење у другостепеном поступку, рекла је да је захтјев “Нашег дома” између осталог уважила и по основу Закона о приватизацији.

Деурића, Груловића и Кременовићеву терете да су незаконито омогућили да фирма “Наш дом” стекне право својине над зградом и помоћним објектом у Грчкој улици, чиме су им пробавили 2,18 милиона КМ. Груловића и Кременовићеву додатно терете и да су незаконито омогућили да фирма “Грађа” стекне право власништва над парцелом од 33.000 квадрата, чиме је Бањалука оштећена за 5,25 милина КМ. Груловић и Милинковићева оптужени су да су договарали обуставу истраге у предмету “Варница Марија”, коју је водило бањалучко Окружно тужилаштво. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана