Радници препуштени врућини и вољи послодаваца

nezavisne.com
Радници препуштени врућини и вољи послодаваца

Бањалука - Током врућина, које су посебно најављене за наредни период, најугроженији су радници који раде на отвореном попут грађевинара, путара, затим у пољопривреди, комуналним дјелатностима и други, али су и даље препуштени вољи послодаваца јер се може само апеловати на прерасподјелу радног времена, тврде синдикалци.

Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката РС, каже да се из године у годину прича о овом проблему јер су климатске промјене учиниле своје, те је ситуација тешка и када су температуре нарочито високе, али и ниске.

“Свакако да такве ситуације неповољно утичу на продуктивност радника и на нормално функционисање у смислу извршења својих пословних и радних задатака. Ми смо упутили апел послодавцима да изврше прерасподјелу радног времена, те да послодавци у разговору са синдикалним организацијама сачувају здравље радника, јер концентрација опада, те су тада изразито могуће повреде на раду, нажалост - и са смртним исходима”, рекао је Станковић.

Он истиче да су синдикалне организације са послодавцима покушале да нађу рјешења, али да, нажалост, не постоји ниједан акт на нивоу РС који би дефинисао до ког момента радник може да обавља рад на отвореном, па су то углавном процјене послодавца.

“Свакако да су најугроженији они који раде на отвореном - грађевински радници, путари, затим радници у комуналној дјелатности, у пољопривреди, прехрамбеној индустрији, те ту послодавци треба да се потруде да радницима обезбиједе барем пристојне услове за рад или да не раде у вријеме временских неприлика”, каже Станковић.

Додаје да се углавном апелује, а ако се нешто апелује значи да се некоме нешто не може прецизно и децидно наредити.

Милорад Зекић, предсједник Удружења послодаваца комуналних и услужних дјелатности РС, каже да у овој области у принципу постоји прерасподјела радног времена, посебно у ситуацијама када су велике врућине.

“Ово је дјелатност у којој се послови могу одрадити и током ноћи или у раним јутарњим часовима, који одговарају радницима. Ми апсолутно излазимо у сусрет радницима, мало је тих обавеза које морају да се обаве у одређеном периоду у овој дјелатности, у принципу одвоз смећа и чишћење улица се завршавају углавном у јутарњим часовима”, каже Зекић.

Он је рекао да не постоји никакав акт у РС који може одредити радно вријеме, те да се тиме углавном баве синдикати у појединим предузећима.

“У принципу то је ствар која се може организовати и фактички је то од послодавца до послодавца”, каже Зекић.

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС су апеловали на све послодавце да у периоду високих температура ваздуха изврше прерасподјелу радног времена и тако заштите здравље радника.

“С обзиром на то да у законодавству РС нису прописани минимални захтјеви у погледу услова рада радника на отвореном у неповољним микроклиматским условима (као што је велика врућина), а није прописано ни при којим би микроклиматским условима послодавци требало да обуставе радове (јер постоји опасност по живот и здравље радника), Министарство позива све послодавце РС да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље својих радника”, саопштили су у Министарству.

Они кажу да је неспорно да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже су изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације у раду и могућности повређивања радника. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана