Раде Џајић свједок ослобођења Бањалуке: Град 22. априла био уништен, али слободан

Александар Стојановић
Раде Џајић свједок ослобођења Бањалуке: Град 22. априла био уништен, али слободан

Бањалука - Наредба чувеног команданта Славка Родића била је да у нападу који је почео 21. априла 1945. Бањалука мора бити ослобођена по сваку цијену и без обзира на губитке. Град је био уништен, али је више од 15.000 партизана у зору 22. априла донијело дугоочекивану слободу.

Тако почињу сјећања на историјски 22. април од прије 74 године једног од ријетких ослободилаца Бањалуке, партизана Прве бригаде Петог корпуса Народноослободилачке војске Југославије Раде Џајића.

- Наредба је била да нема одступања! Ношени ентузијазмом, слободарским духом и жељом да поразимо непријатеља, кренули смо у напад насртљиво и да што прије ослободимо град - почиње причу Џајић, који из Бањалуке није одлазио од тренутка ослобођења до данас.

Према његовим ријечима, најјачи ударац прије ослобођења непријатељу је задат од 18. до 27. септембра 1944. године, када су партизани заробили велики број тенкова, топова, муниције и 34 авиона на аеродрому у Залужанима.

Борбе су биле жестоке, усташке и њемачке јединице су минобацачима и митраљезима са Бањ брда стално гађале партизанске положаје, а када су партизани побједнички ушли у град улице су биле затрпане рушевинама, скоро ничег није било, али дошла је слобода.

- У борбама је страдало око 1.000 наших бораца. Међу нама је било много храбрих људи који се нису ничега плашили. Мудром командом успјели смо да брзо напредујемо и повежемо наше линије и на тај начин потучемо непријатеља - рекао је Џајић.

Ипак, како истиче овај витални деведесетдвогодишњак, рат је суров и у њему нема побједника јер су жртве на обје стране неминовне.

- Други свјетски рат је био веома суров, такав се неће поновити. Велики број невино страдалих, град је био уништен. Ми смо за слободу гинули и дали крв да би наша дјеца могла да живе у миру и благостању, зато 22. април има посебно мјесто у мом срцу - додао је Џајић.

У топлини свог дома, гдје ордени, слике и признања говоре више од 1.000 ријечи о храбрости и доприносу великог борца, Раде је с еланом и у једном даху причао о доживљајима из партизанских и омладинских дана, а како је истакао, 22. април у његовом срцу заузима посебно мјесто.

- Бањалука је данас много напредовала и док је гледам како расте поносан сам на то што сам био дио храбре војске која је донијела слободу овом прелијепом граду - закључује Џајић.

Пад Берлина

Ослободиоци Бањалуке су у заточеништву држали усташке и њемачке јединице, а са посебном радошћу су дочекали вијест о паду Берлина 9. маја.

- То је значио коначан крај нацистичког и фашистичког режима, а ношене овом вијешћу, наше снаге су још јаче и са више елана кренуле у обрачун и ослобађање територија које су још биле под окупацијом - рекао је Раде Џајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана