Радар у Лакташима уловио рекордера: Прекорачио брзину за чак 123 километра на час

Милош Васиљевић
Радар у Лакташима уловио рекордера: Прекорачио брзину за чак 123 километра на час

БАЊАЛУКА - Стационарни радари за осам мјесеци ове године снимили су више од 97.000 прекршаја, а највеће прекорачење брзине евидентирано је у Немањиној улици у Лакташима, гдје је при ограничењу од 80 несавјесни возач пројурио чак 203 километра на час.

Према подацима Министарства унутрашњих послова РС, други неславни рекорд забиљежен је у Камичанима код Приједора, гдје је возач на путу, на којем је такође ограничење 80, казаљку “закуцао” на 193 километра на час.

- Од јануара до краја августа за почињене прекршаје евидентиране стационарним радарским системом издата су укупно 97.182 прекршајна налога и поднесено 25 захтјева за покретање прекршајног поступка - навели су из МУП-а за “Глас”.

Додали су да су тренутно у функцији стационарни радари у оквиру новог система у Бањалуци, Лакташима, Прњавору, Приједору, Новом Граду, Костајници, Оштрој Луци, Козарској Дубици, Котор Варошу, Кнежеву, Челинцу, Требињу, Гацку, Невесињу, Љубињу и Билећи. Из МУП-а су навели да је у току успостављање стационарних радара и у другим локалним заједницама, а план је да их буде постављено око стотину.

Додали су да су постављени на локацијама које су према анализама биле мјеста најчешћих саобраћајних несрећа у одређеној локалној заједници.

- Основна функција ових стационарних радара, односно црних стубова са свјетлоодбојном траком јесте превенција, то јесте да возачи кретање прилагоде законским прописима - истакли су из МУП-а.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић каже за “Глас” да је постављање стационарних радара пун погодак за безбједност свих учесника у саобраћају, те да у будућности очекује још боље резултате.

- Брзина је најчешћи узрок саобраћајних несрећа и то најтежих, са погинулим и тешко повријеђеним. Инсталирање стационарних радара, колико год се возачи љутили због казни, добар је потез, јер они спасавају животе - рекао је Радовић.

Кампање

Према ријечима Милије Радовића, и даље има несавјесних возача, због чега је потребно константно скретати пажњу на то какве посљедице брза вожња може имати.

- На понашање учесника у саобраћају утиче страх од казне и то да вас је неко убиједио да то није добро, а ту кампање играју главну улогу. Репресивне мјере морају пратити и превентивне кампање. Ту не треба жалити новац како бисмо допрли до што већег броја возача - додао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана