Рад у јавном интересу као алтернативна врста кривичне санкције

Srna
Рад у јавном интересу као алтернативна врста кривичне санкције

БАЊАЛУКА - Рад у јавном интересу представља алтернативну врсту кривичне санкције која се починиоцу кривичног дјела, по одлуци надлежног суда, може изрећи у ситуацијама када на његов захтјев суд може одлуку о затворској казни да замијени овом врстом санкције, рекао је инспектор у Министарству правде Републике Српске Ненад Миркоњ.

Након састанка представника Министарства правде Републике Српске у Бањалуци са начелницима општина и представницима јавних предузећа и установа које дјелују на подручју ове регије о извршењу алтернативне мјере рада у јавном интересу, Миркоњ је рекао новинарима да је рад у јавном интересу врста санкције која се извршава у локалној заједници у јавним предузећима и јавним установама.

- По одлуци суда тај рад може трајати од 60 до најдуже 360 радних сати и треба да се изврши у периоду од шест мјесеци - навео је Миркоњ.

Он је рекао да је ова санкција прописана Кривичним закоником Републике Српске, те да је прописано да министар правде доноси правилник којим се прописује начин извршења рада у јавном интересу.

Према његовим ријечима, законодавним и нормативним оквиром предвиђено је које врсте дјелатности могу доћи у обзир код извршења ове врсте кривичних санкција, а то су дјелатности из области екологије, хуманитарног рада, комуналних дјелатности, рударства и енергетике.

- Када се изрекне оваква врста санкције, осуђеник остаје код своје куће и своје породице и на свом радном мјесту, а кроз број сати који је кроз судску одлуку изречен он извршава ту неку санкцију - дуг према заједници умјесто одласка на издржавање затворске казне - појаснио је Миркоњ.

Он је рекао да законодавац није прецизирао врсту кривичног дјела, истичући да је у Кривичном законику само прописана дужина затворске казне, а ради се о свим врстама казни затвора које су изречене у трајању до једне године.

Замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић рекао је да град Бањалука даје пуну подршку оваквим пројектима, јер у локалним заједницама у земљама које примјењују ову врсту санкције постоје позитивна искуства која су вишеструка и у економском смислу и социјалној компоненти.

- Град Бањалука има посебну жељу да грађани буду безбједни и као локална заједница желимо да будемо партнер у свему овом и да се упознамо са појединостима како би безбједност грађана била на очекиваном нивоу - истакао је Амиџић.

Министарство правде у сарадњи са Савезом општина и градова Српске спроводи активности на стварању услова потребних за извршење алтернативне мјере рада у јавном интересу.

Рад у јавном интересу може се обављати у јавним предузећима, установама и правним лицима која обављају дјелатност у оквиру које се може остварити општа сврха извршења кривичних санкција, те посебна сврха извршења мјере рада у јавном интересу. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана