Рад у јавном интересу као алтернативна санкција

Agencije
Рад у јавном интересу као алтернативна санкција

БИЈЕЉИНА - Представници Министарства правде Републике Српске представили су данас у Бијељини рад у јавном интересу као алтернативну кривичну санкцију, саопштено је из Градске управе.


Инспектор у Министарству правде Ненад Миркоњ појаснио је да рад у јавном интересу, као једна од алтернативних санкција, предвиђа могућност да надлежни суд, на захтјев осуђеног, изречену казну затвора у трајању до једне године замијени радом у јавном интересу.

"Јако нам је важно да остваримо сарадњу са локалним заједницама и јавним предузећима и установама јер се ова врста алтернативне санкције извршава у мјесту пребивалишта осуђеног лица", истакао је Миркоњ.

Он је навео да рад у јавном интересу не може бити краћи од 60 часова у мјесецу, ни дужи од 360 часова у шест мјесеци.

"Тај рад је бесплатан и предузећа и установе који се одлуче на овакву сарадњу добијају радну снагу, а немјерљива је корист за друштвену заједницу јер ова мјера задовољава интересе свих учесника у процесу", оцијенио је Миркоњ.

Он је појаснио да на овај начин осуђеник задржава своје радно мјесто и не одваја се од породице, интерес друштва је да се избјегавају трошкови боравка у затвору, а јавних установа и предузећа што добијају раднике за друштвено користан рад, док је у интересу закона да се задовољава функција казне.

Министарство правде у сарадњи са Савезом општина и градова Републике Српске спроводи активности на стварању услова потребних за извршење алтернативне мјере рада у јавном интересу.

У саопштењу се најављује да ће бити објављен јавни позив за пријаву учешћа правних субјеката у реализацији мјере рада у јавном интересу, а потом и сачињена листа субјеката који испуњавају услове код којих се може извршавати ова мјера.

Презентацију за чланове локалне управе, јавних предузећа и установа у Бијељини одржали су представници Министарства правде Републике Српске
Ненад Миркоњ и Армина Ђузел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана