Путем вајбера до извода из матичних књига у Лакташима и Бијељини

Srna
Foto: Ilustracija

БАЊАЛУКА- У Лакташима и Бијељини су од данас за поручивање путем апликације "Вајбер" доступни изводи из матичних књига рођених, вјенчаних и умрлих, као и увјерења о држављанству, што ће грађанима олакшати комуникацију са градским управама и омогућити бржи долазак до тражених докумената.

Из Привредне коморе Републике Српске је саопштено да ће нову услугу пружати виртуелни асистенти "МИА Лакташи" и "МИА Бијељина", које од прошле године редовно одговарају на упите грађана о различитим административним процедурама путем "Вајбера", "Фејсбука" и градских портала, те пружају сервисне информације о раду локалних управа.

У Бијељини, путем четбота "МИА", грађани могу да се упишу у матичну књигу вјенчаних, добију информације о предузетничкој дјелатности и друштву ограничене одговорности /ДОО/, те утврде право на стипендирање студената и ученика генерације средњих и основних школа.

У Лакташима грађани могу да сазнају како тече поступак закључења брака, поступак регистрације предузетника, додјеле стипендија ученицима средњих школа и студената првог циклуса студија.

"МИА" је за 10 мјесеци одговорила на више од 14.500 упита, а највеће интересовање у Лакташима било је за закључивање брака, а у Бијељини за редовни упис у матичну књигу вјенчаних. Увођењем четбота унапређена је ефикасност локалне администрације, а грађани не морају да троше вријеме чекајући ред испред шалтера“, саопштено је из Привредне коморе.

Осим што ће путем четбота моћи да добију изводе из матичних књига и уверење о држављанству, грађани ће имати могућност и да пријаве комуналне проблеме надлежним службама градске управе.

"Четботу ће путем `Вајбера` лако моћи да прослиједе фотографије и видео записе, описе проблема, као и своје контакт податке, уколико желе да их надлежни органи даље обавјештавају о поступку", истиче се у саопштењу.

О томе колико ће "МИА" унаприједити ефикасност локалних самоуправа показује податак да су у Бијељини током 2019. године, када је пројекат почео, службеници примили више од 6.000 упита, које сада прима четбот, а за чију су обраду морали да издвоје више од 500 сати.

Занимљиво је, наводе из Коморе, да су у више од 65 одсто случајева грађани долазили да се о процедурама распитују на шалтеру, а знатно мање путем телефона или мејла. У Лакташима је, исте године, чак 2.000 упита стигло о процедури регистрације предузетника.

Бијељина и Лакташи су први градови у Српској који су добили своју четбот колегиницу. Иновација је реализована путем регионалног пројекта "Унапређење општинских услуга у Србији и БиХ увођењем четбот апликације", који спроводе "ГИЗ" и компанија "САГА" у партнерству са Мрежом за повољно пословно окружење коју представљају НАЛЕД и Привредна комора, у оквиру програма "ДевелоППП" њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој /БМЗ/.

У Србији, пројекат се спроводи у Сомбору и Шапцу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана