Пуштен у рад видео-надзор са 24 камере

Срна
Пуштен у рад видео-надзор са 24 камере

ДЕРВЕНТА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и градоначелник Дервенте Милорад Симић свечано су данас у Полицијској управи Дервента пустили у рад систем видео-надзора који се састоји од 24 постављене камере.

Лукач је рекао новинарима да су на подручју Дервенте постављене 24 камере, од чега четири паметне које имају много боље могућности.

"Видео-надзор званично почиње да ради. Није још до краја успостављено све што је планирано. Причали смо са градоначелником да већ наредне године овај видео-надзор наставимо да ширимо, јер нам се показао широм Републике Српске веома корисним по питању безбједности свих наших грађана", истакао је Лукач.

Он је навео да је видео-надзор већ успостављен у 54 општине, а пројекат реализује МУП у сарадњи са локалним заједницама.

Лукач је истакао да видео-надзор помаже превентивно у смањењу броја извршења кривичних дјела и прекршаја у свим општинама, што до сада износи и до 50 одсто.

"Зато имамо и повољно безбједносно стање широм Републике Српске, што је случај и у Дервенти. Успјели смо уз помоћ видео-надзора да ријешимо кривична дјела, те позивам све локалне заједнице да убудуће улажу и сарађују са МУП-ом с циљем безбједности свих грађана", рекао је Лукач.

Он је додао да су нека кривична дјела од почетка године, као што је једно разбојништво у кладионици над радницом, добила и судски епилог.

"Осам година је пресуда за извршење тог разбојништва и наношење тешких тјелесних повреда радници у кладионици. Осам година за такво дјело треба да буде наук свим разбојницима да не покушавају да чине таква кривична дјела, јер ћемо их открити и завршиће у затвору", поручио је Лукач.

Он је напоменуо да се видео-надзор користи за контролу јавних површина, никако за приватне површине.

"Није забиљежена ниједна злоупотреба камера које раде на подручју Полицијске управе Добој, што могу казати и за остале полицијске управе у Републици Српској. Веома је битно да се прати ко има приступ, под шифром, ко је човјек који има приступ видео-надзору", напоменуо је Лукач, који је захвалио градоначелнику Дервенте за подршку и успјешну сарадњу.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић изразио је задовољство што се Дервента придружује породици од 50 и више општина које су успоставиле видео-надзор.

"Помало ми је жао што то нисмо урадили и прије, али вјероватно нисмо на вријеме схватили колико то значи. Све урађено је за безбједност наших грађана, реда и нормалног живљења", рекао је Симић.

Он је најавио да ће у сљедећем буџету бити издвојена додатно средства за видео-надзор.

"Издвојили смо сада нешто више од 90.000 КМ, а кроз наредно издвајање биће још 50.000 КМ", навео је Симић и истакао да има успјешну сарадњу са Полицијском станицом Дервента, са Полицијском управом Добој и са Министарством унутрашњих послова Српске.

Начелник Полицијске управе Добој Слободан Радинковић рекао је да су са паметним камерама покривени сви улази у град из правца Бањалуке, Брода и Добоја.

Радинковић је истакао да је новина то да на паметним камерама постоје флеш лампе које у ноћном моду препознају таблице, те дају јасну слику возила и возача.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач одржао је састанак и са градоначелником Дервенте и његовим сарадницима у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана