Пуно остваривање људских права није могуће без сарадње свих институција

Срна
Пуно остваривање људских права није могуће без сарадње свих институција

БАЊАЛУКА - Истраживачки фокус омбудсмана БиХ ове године било је стање у области миграција у БиХ, стање и проблеме с којима се сусрећу службе и центри за социјални рад, те питања остваривања права дјеце, слободе окупљања и другог, саопштено је данас из ове институције поводом обиљежавања Међународног дана људских права - 10. децембра.

Омбудсмани Љубинко Митровић, Јасминка Џумхур и Нивес Јукић истакли су значај обиљежавања Међународног дана људских права како би се нагласила важност ових права, али и да би се проблеми у њиховом уживању учинили јавним, а надлежне институције подстакле на њихово ефикасно рјешавање.

Омбудсмани су поводом обиљежавања овог датума истакли да Универзална декларација о људским правима афирмише начело да су сви људи једнаки у достојанству и правима и да свако има право на заштиту од дискриминације или било ког другог начина кршења људских права, саопштено је из ове институције.

Они подсјећају да, упркос томе што Универзална декларација о људским правима не дијели грађане на мање или више важне, остваривање заштите и унапређења људских права и даље су мање доступне појединим друштвеним групама.

"То се нарочито односи на припаднике рањивих друштвених група, као што су особе са инвалидитетом, особе старије животне доби, дјеца, сиромашни, припадници ЛГБТ популације и други", наводи се у саопштењу.

Омбудсмани у БиХ истакли су да од тога колико се ефикасно штите људска права зависи и квалитет живота у једној заједници, а пуно остваривање људских права није могуће уколико све институције, као и друштво у цјелини, нису усмјерени ка истом циљу, а то је живот у слободи, достојанству и једнакости за све грађане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана