Пумпаџије “заборавиле” да појефтине гориво

nezavisne.com
Пумпаџије “заборавиле” да појефтине гориво

Бањалука, Сарајево - Док је у сусједној Хрватској прије неколико дана забиљежен највиши пад цијена горива од 2015. године, на бх. бензинским пумпама није било промјена на цјеновницима.

Наиме, у односу на прошлу седмицу, бензини и дизел нису појефтинили ни поскупјели ни фенинг, показују подаци објављени на сајту Спољнотрговинске коморе БиХ.

Исти извор показује да је, у просјеку, на бх. бензинским пумпама за литар бензина 95 потребно издвојити 2,27 КМ, док бензин 98 кошта 2,36 КМ, а дизел 2,30 КМ. Те цијене су идентичне као у прошлој, те готово пресликане у односу на претпрошлу седмицу, са евентуалним одступањима од свега један фенинг.

Бањалучани су јуче у зависности од продајног мјеста и врсте гориво точили по цијени од 2,20 до 2,39 КМ по литру.

Занимљиво је да су наши прометници нафтом и нафтним дериватима прије десетак дана најавили могуће појефтињење горива, али су то обећање, једино што се може претпоставити - заборавили, док јуче, упркос бројним покушајима, коментар од њих нисмо успјели добити.

Приједорски таксисти причају нам да међусобно свакодневно полемишу о томе зашто не долази до појефтињења горива. Њихова рачуница је јасна.

“Ево, у задњих десет, можда и 15 дана, цијена горива није мијењана. А плин је поскупио за пет фенинга”, прича за “Независне” приједорски таксиста Мићо Шормаз.

По његовим ријечима, овакве цијене нафтних деривата високе су за наше становништво. Посебно га брине фамозна устаљена пракса.

“Кад на свјетском тржишту појефтини гориво, то се код нас не догоди. Поскупи ли у свијету, одмах и они истог момента поскупљују”, истиче Шормаз, који је предсједник Удружења “Балкан такси” Приједор.

Примијетио је то и Марин Баго, предсједник Удружења потрошача “Футура” из Мостара, а таргетирао је и ко би требало то да спријечи.

“Када појефтини гориво на свјетском тржишту, наши дистрибутери се правдају да су им резервоари пуни и да су их усули по првобитној, већој цијени. Институције морају радити свој посао. Није проблем провјерити када је гориво увезено, колико је плаћено и за колико треба бити продато”, рекао је Баго за “Независне”.

Како додаје, заказале су институције, чија се слабост види на још једном примјеру.

“Ми бисмо гориво без акциза можда плаћали од 1,20 до 1,40 КМ. Али 33 намета чине гориво скупљим! Ако успете за 50 марака гориво, ви ћете 24 марке дати држави на име акциза, које су намјенске и служе за изградњу аутопутева и путева. Али, немамо тих саобраћајница и ми се задужујемо да бисмо их правили. Дакле, у питању је једна класична превара”, навео је Баго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана