Пуком срећом избјегнута трагедија у бањалучком насељу Петрићевац: Дјевојчице брале цвијеће па наишле на бомбе

Данијела Бајић
Пуком срећом избјегнута трагедија у бањалучком насељу Петрићевац: Дјевојчице брале цвијеће па наишле на бомбе

БАЊАЛУКА - Пуком срећом избјегнута је трагедија у бањалучком насељу Петрићевац када су дјевојчице отишле да беру цвијеће у оближњи шумарак, гдје су наишле на одбачену пушку и двије ручне бомбе.

Шок и невјерица завладали су овим насељем, након што је јуче ујутру прострујала вијест да су дјевојчице које похађају пети, седми и осми разред основне школе у недјељу послијеподне оружје нашле у шипражју удаљеном само 100 метара од прве куће.

Мјештани, кажу, још себи не могу доћи од страха, питајући се шта се тек могло десити да су то шипражје запалили, што редовно раде сваке године.

Борка Илић, бака једне од дјевојчица, прича за “Глас Српске”, да су дјевојчице оружје, бачено поред црне кесе, усликале мобилним телефоном и одмах дотрчале да покажу укућанима.

- Мој син није оклијевао, одмах је отишао да се увјери након чега је позвао полицију и пријавио шта су дјеца пронашла. Полиција је брзо дошла и означила тај терен, рекавши да ће доћи и деминери - препричава Илићева.

Додала је да дјеца из насеља свакодневно одлазе на то мјесто да се играју и беру цвијеће.

- Добро је да са дјевојчицама у том тренутку нису били и дјечаци, јер би они сасвим сигурно из знатижеље дирали то одбачено оружје. И даље смо у страху иако никад нико ништа слично није запазио у том шумарку - рекла је Илићева.

Једна мјештанка која није жељела да јој објавимо име каже да је за тај случај чула од комшија, те да не може да вјерује да је неко тек тако оставио   пушку и бомбе, на дохват дјеце.

- Видјела сам полицију у недјељу да пролази поред куће, али ни на крај памети ми није било да се такво нешто могло десити у нашем насељу. Сумњам да је то урадио неко из комшилука, јер углавном сви имају дјецу, која се играју у том шумарку - испричала је Нада.

Вођа тима за уклањање неексплодираних убојних средства (НУС) у Цивилној заштити Републике Српске Раде Јаковљевић потврдио је за “Глас Српске” да су јуче на терену затекли стару аутоматску пушку и двије ручне бомбе М75.

- Оружје је предато у Полицијску станицу Лазарево - казао је Јаковљевић.

Додао је да су прегледали комплетан терен који је полиција обиљежила и замолили мјештане да одмах пријаве ако нађу нешто слично.

Терен

Раде Јаковљевић каже да је тим за уклањање неексплодираних убојних средства свакодневно на терену.

- На оружје рјеђе наилазимо, али зато минско-експлозивних средства има  доста - казао је Јаковљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана