Прву електронску здравствену картицу добила породица која је донирала органе настрадалог сина

ГС
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Фонд здравственог осигурања Републике Српске промовисао је данас у Бањалуци Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) и прву електронску картицу за осигуранике чији је циљ ефикаснија услуга у здравству, а вриједност пројекта је око 26 милиона КМ.

Прву електронску картицу добила је породица Видовић из Козарске Дубице која је прије 13 година донирала органе свог настрадалог сина, чиме су спасили пет живота.

Милан Видовић је захвалио на урученој електронској картици и што није заборављена хумана мисија његове породице.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, који је присуствовао промоцији и уручио прву картицу, истакао је да је успостављање ИЗИС-а и електронске картице за осигуранике од изузетног значаја за здравствени систем јер ће тиме доћи до знатних уштеда, а само за издавање рецепата око 12 милиона марака на годишњем нивоу.

- Очекујем да до краја ове године грађани у Републици Српској имају електронску здравствену књижицу и да здравствене установе буду повезане овим системом - рекао је новинарима Вишковић.
Према његовим ријечима, процјена је да ће за мање од двије године бити отплаћено улагање у наведени систем.

- Драго ми је да смо у позицији да спроведемо овај пројекат. Једини ћемо од земаља у окружењу грађанима дати бесплатне електронске књижице - каже Вишковић.

Директор Фонда Дејан Кустурић нагласио је да је Влада Српске прије неколико година препознала значај наведеног система, којим се, како је навео, на јединствен начин могу сагледати здравствене политике у Републици Српској.

- ИЗИС ће почети да се примјењује у Болници Градишка, те домовима здравља Градишка, Србац и Козарска Дубица. До краја ове године пројекат ће бити у потпуности спроведен и електронску картицу ће имати сви грађани у Српској, умјесто здравствених књижица - рекао је Кустурић.
Говорећи о набавци заштитне опреме у Српској, Кустурић је рекао да ће процедура за набавку бити спроведена у складу са законским прописима, као што је рађено и до сада.
Директор фирме "ММС код" Бањалука Славко Бојић рекао је да је наведени пројекат један од назначајнијих у БиХ и да је њиме започета реформа здравственог система у Српској.

Од понедјељка, 17. августа, ИЗИС ће почети да се примјењује у Болници Градишка, те домовима здравља Градишка, Србац и Козарска Дубица.

Осигураници са подручја ових општина први ће у Српској добити и електронске картице, умјесто досадашњих здравствених књижица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана