Први "Сутјеска трејл" одушевио планинске дугопругаше

Срна
Први "Сутјеска трејл" одушевио планинске дугопругаше

ФОЧА - У Националном парку "Сутјеска" у Републици Српској и Парку природе "Пива" у Црној Гори данас је, у оквиру прекограничне сарадње Фоче и Плужина, одржана планинарска трка "Сутјеска трејл" на којој су учествовали дугопругаши из седам европских земаља.

Више од 100 учесника из БиХ, Хрватске, Србије, Словеније, Црне Горе, Велике Британије и Француске такмичило се у четири категорије - ударној 42 километра, пролетерској 25 км, скојевској 12 км и пионирској четири 4 километра.

Стазе су биле детаљно обиљежене, а за безбједност учесника били су задужени припаданици Горске службе спасавања Републике Српске, који су били распоређени на контролним тачкама.

Ударна трка, односно маратон, стартовао је са Чемерна на око 1.300 метара изнад мора.

Стаза је водила подно Лебршника и Биоча до Царевог Дола у Црној Гори на 2.100 метара изнад мора, а затим поред Трновачког језера до Пријевора подно Маглића, кроз прашуму Перућица и преко ријеке Сутјеске до циља у Долини хероја код Споменика Битке на Сутјесци на 560 метара надморске висине.

Побједник маратона Данијел Крстуловић Опар из Сплита каже да увијек радо долази у Национални парк "Сутјеска", те да га је много обрадовало што ће се од ове године овдје редовно организовати планинарски маратон.

"Било је напорних успона и стрмих спустова, али је прекрасно када се попнеш горе и погледаш на језеро. Природа је овдје фасцинантна и по мени овај крај тешко шта може надмашити. Да се ја питам, годишњи одмор треба проводити овдје, а не на мору", описује Крстуловић Опар.

Другопласирани у главној трци Славен Крклеж из Ријеке истиче да је овдје први пут и да ће се сигурно вратити.

"Стаза је прелијепа, 45 километара дивљине, шуме и прашуме. Природа је феноменална", додаје Крклеж.

Срђан Вулетинац из Новог Сада наводи да је трка била напорна и одлично обиљежена и организована. "Предивни предели, Перућица је изванредна, непоновљива", мишљења је Вулетинац.

"Сутјеска трејл" је новајлија у оквиру регионалне Трекинг лиге која се одржава од 2005. године на атрактивним теренима Хрватске и Словеније.

Директор "Сутјеска трејла" Шимун Цимерман из Загреба истакао је да су Национални парк "Сутјеска" и Парк природе "Пива" идеални за овај вид спорта и рекреације.

Он је навео да ће настојати да "Сутјеска трејл" прерасте у традицију и да из године у годину окупља све више заљубљеника у планинарско трчање и брзо ходање.

"Овдје долазим већ 10 година и још нисам открио све што се да открити. Ко год овдје дође не може погријешити, да ли жели авантуру, пењање, рафтинг, спортске терене. Потребно је још порадити на инфраструктури и уложити марктиншке напоре да за овакву љепоту дознају и удаљенија тржишта", истакао је Цимерман.

Он је навео да је број учесника, према интересовању које је владало, требало да буде вишеструко већи, али да је смањен због пандемије вируса корона.

"Сутјеска трејл" једна је од активности пројекта прекограничне сарадње Фоче и Плужина "Туризам, адреналин, рафтинг, авантура- ТАРА".

Представник општине Фоча Игор Ћурчић испричао је да је предвиђено да се са обје стране Маглића и Таре ради на унапређењу туристичке инфраструктуре.

"Радиће се путокази, маркетиншке табле за рафтинг кампове и Национални парк жСутјескуж, видиковци, односно уредиће се излетишта на путу десном обалом Таре, као и приступ ријеци Тари на тачкама са којих се полази на сплаварење", рекао је Ћурчић.

Овим пројектом, који финаснира ЕУ, Фоча и Плужине желе да промовишу прекогранично подручје као јединствену дестинације за активни туризам.

Пројекат се реализује у сарадњи са Парком природе "Пива" и Туристичком организацијом општине Фоча.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана