Први случај реинфекције у Брчко дистрикту: Мушкарац други пут заражен короном

Срна
Први случај реинфекције у Брчко дистрикту: Мушкарац други пут заражен короном

БРЧКО - Данас је у Брчко дистрикту БиХ регистрован још један случај заразе коронавирусом, ради се о реинфекцији.

Ријеч је о мушкарцу који је 1958. годиште који је смјештен на Одјељење брчанске Болнице за пацијенте заражене коронавирусом.

Ово је за Радиосарајево.ба потврдио Шеф Одјела за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта БиХ Акиф Пезеровић.

“Ради се о особи која је већ једном била позитивна на ЦОВИД-19 па је била излијечена одређено вријеме, и данас је поново позитивна. Дакле, имамо први случај реинфекције у Брчко Дистрикту”, казао нам је Пезеровић.

Наводи како се у брчанској болници налази једна особа средње животне доби, док је друга нешто старија с релативно тешком клиничком сликом.

Истакнуо је да је до данас тестирано 3.708 особа, а позитивних од марта мјесеца је 307.

“Тиме добијамо стопу негдје око 8,4 посто позитивних у односу на број тестираних. До сада имамо 278 излијечених особа и, на жалост, 21 случај са смртним исходом када је коронавирус у питању”, рекао је Пезеровић.
Акиф Пезеровић - ундефинедФото: Влада Брчко дистрикта: Акиф Пезеровић

Пезеровић је изјавио и то да су добили сагласност и стартали су с комерцијалним тестирањем захваљујући елиминирању проблема у вези с бројем тестова, односно набавом тестова.

“Као што је познато, ми посједујемо већ одговарајуће уређаје за тај дио. То се проводи већ најмање мјесец дана, што значи, да проводимо тестирање по захтјеву како физичких тако и правних лица. То за сада функционише без икаквих проблема”, појаснио је за портал Радиосрајево.ба

Напоменуо је и то да се кренуло у масовну набаву заштитних средстава и заштитне опреме, лијекова, дезинфекцијских средстава и то ће бити количина слична оној која је извршена од Кине у вриједности од преко милион марака.

“То је у току. Ми смо завршили свој дио посла када је у питању Одјел за здравство и пребачено је у јавну набавку. Већ сутра је отварање понуда”, рекао је Акиф Пезеровић, Шеф Одјела за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана