Први случај малих богиња у Кнежеву, број обољелих у РС повећан на 74

Срна
Први случај малих богиња у Кнежеву, број обољелих у РС повећан на 74

Кнежево - Једно лице из Кнежева обољело је од малих богиња чиме је укупан број обољелих у Републици Српској повећан на 74, речено је у Институту за јавно здравство Републике Српске.

"Од посљедњег извјештаја, од 29. јуна, у Институт за јавно здравство Републике Српске достављена је једна пријава обољелих од морбила. Ријеч је о лицу средње животне доби из Кнежева, са лаком клиничком сликом, која није била хоспитализовна и непознатим вакциналним статусом", наводе из Института. 

Од почетка марта у Бањалуци су пријављена 42 обољела лица, у Источном Сарајеву шест, Вукосављу и Лакташима по четири, Козарској Дубици пет, Модричи три, Новом Граду два, те у Власеници, Шамцу, на Палама, Српцу, Челинцу, Приједору, Кнежеву и Шипову по једно лице. 

"Од укупног броја обољелих до сада су хоспитализована 42 лица, а на Клиници за инфективне болести Универизитетског клиничког центра Републике Српске тренутно нема хоспитализованих лица обољелих од малих богиња", наводе из Института. 

Из Института додају да, од укупно 74 обољела од малих богиња у Републици Српској, 61 није вакцинисано или је непотпуно вакцинисано за своју доб или је непознатог вакциналног статуса. 

Мале богиње су вирусно заразно обољење које се манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на слузокожи дисајних органа и појавом осипа који се постепено шири по кожи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана