Први корак у развоју електрофизиологије - почетак рада криоаблације

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА - У бијељинској Болници "Свети врачеви" изведене су двије процедуре криоаблације код пацијената са поремећајем срчаног ритма - први пут у овом дијелу Републике Српске.

Криоаблација је минимално инвазивна процедура којој се приступа када је медикаментозно лијечење неуспјешно, а процедуре је, код једног пацијента из Бијељине, другог из Источног Сарајева, извео аритмолог Лазар Ангелков, са тимом из бијељинске Болнице, саопштено је данас из те здравствене установе. Према ријечима Ангелкова, атријална фибрилација је најчешћа срчана аритмија у свакодневној клиничкој пракси и представља око 60 одсто свих аритмија које се јављају.

"Поремећаји срчаног ритма су данас толико чести да можемо рећи да је ријеч о неинфективној епидемији, а дјеловање антиаритмика је пролазно. Аблација је најбољи начин лијечења атријалне фибрилације.

У електрофизиологији данас се најчешће примјењују радиофреквентна и крио-енергија, са проценатом успјешности од 75 до 85 одсто, с тим што је криоаблација безбједнија процедура за пацијента", рекао је Ангелков. Он је захвалио директору бијељинске Болнице Златку Максимовићу, који је, каже, за мање од четири мјесеца успио да љекарима омогући извођење ове процедуре.

"У овој процедури имам деценијско искуство, које ћу пренијети младим генерацијама љекара у бијељинској болници.

Њеном примјеном направили смо крупан корак у развоју електрофизиологије, по чему ће бијељинска Болница бити препознатљива", оцијенио је Ангелков. Максимовић каже да бијељинска Болница има срећу што у својим редовима има водећег аритмолога на Балкану - Лазара Ангелкова, који живи и ради у Бијељини.

"Уз његову помоћ ћемо развити електрофизиологију у нашој установи и тиме олакшати лијечење наших пацијената, не само у бијељинској регији, него у Републици Српској. Овом приликом желим да поздравим одлуку Фонда здравственог осигурања Републике Српске којом се омогућава свим осигураницима из Српске да бирају болницу у којој ће се лијечити. Т

име квалитет долази до изражаја, а ми ћемо у наредном периоду још више радити на томе", рекао је Максимовић.

Због употребе рендгенског зрачења процура криоаблације је контраидикована код трудница, код акутног крварења или инфекције. Љекар на основу здраственог стања пацијента процјењује када ће се процедура обавити. Криоаблација се углавном добро подноси и најчешће се пацијент већ у року од 24 часа отпушта кући.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана