Пршута попут кавијара

Милош Васиљевић
Пршута попут кавијара

ТРЕБИЊЕ - Пршута као један од најоригиналнијих домаћих специјалитета, која слови и за херцеговачки бренд, увијек је била на цијени, а сада је постала прави луксуз јер је за килограм ове гастрономске делиције потребно издвојити скоро 40 марака.

Према мишљењу упућених, велико је питање да ли ће на томе остати након посљедњих поскупљења свјежег меса, јер произвођачи пршуте корекције цијена правдају скупом сировином.

Требињац Саво Тарана, који се годинама бави производњом овог месног деликатеса, каже за “Глас” да су недавно подигли цијене пршуте за 20 одсто.

- Код нас је цијена килограма пршуте 24 марке са костима, а без костију 39 КМ. Имамо залихе и та цијена би требало да остане до Нове године и Божића - казао је Тарана.

Овај Херцеговац каже да је квалитетна сировина најважнија за добру пршуту. Свиња би, прича он, требало да има­ најмање 200 килограма живе ваге да би сува пршута имала бар десет килограма. Тарана истиче да пршуте које су лаганије никад не могу имати укус као оне теже.

- Могли бисмо произвести много више, али потребно је доста новца за улагање. Све што произведемо и продамо, а наше тржиште је у Српској, па и цијелој БиХ, а мање количине иду за Србију и Хрватску - казао је Тарана.

Власник требињске пршутане “Јокановић” Вело Јокановић истиче за “Глас Српске” да код њих пршута није поскупјела, али да то диктира откупна цијена товљеника и тржиште.

- Килограм пршуте код нас кошта 29 марака, а ако се узима цијела, иде за 21 марку по килограму. Ако буде великих осцилација у новембру, мораћемо и ми да дижемо цијене. Криза се осјети, али нисмо остали без купаца. Пршута првенствено мора бити квалитетна јер то је наш бренд - рекао је Јокановић.

Истиче да раде само зимски турнус, а како још није вријеме клања, мораће пратити цијене свињског меса које ових дана обарају рекорде.

- Пршута је увијек била луксуз, а вјероватно ће тако бити и у будућности - рекао је Јокановић.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић, који је у овој бранши већ 20 година, за “Глас” каже да није било никад теже. Истиче да је највећи проблем скупа храна.

- Људи се боре и већ двије и по године вјерују да ће ово бити само пролазни период, али криза не пролази. Ова година је баш неизвјесна јер је мањак товљеника на тржишту. Увоз и ниска цијена меса из ЕУ су десетковали наше произвођаче. Сада је цијена товљеника на пијаци око 4,50 КМ, а у новембру би килограм живе ваге могао бити око пет марака, јер све поскупљује. Мало је заинтересованих за тов прасади, то је додатан проблем - рекао је Маљчић.

Сушење

Вело Јокановић наглашава да много фактора утиче на квалитет производа. Према његовим ријечима, процес сушења је најважнији.

- Доста зависи и од сировине и меса, али и сушење је кључно. Ми сушимо на природан начин, а клима је веома важан фактор. Сушимо све у Требињу, десетак километара од града, у селу Тули према Херцег Новом, јер се ту мијешају континентална и приморска клима, у близини је и планински дио Бијеле горе и Оријена, тако да је идеално мјесто за сушење - рекао је Јокановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана