Протјерују дувански дим из затворених простора

Маријана Миљић
Протјерују дувански дим из затворених простора

Бањалука - Конзумирање цигарета у свим затвореним јавним мјестима у Српској, као што су ресторани и кафићи, ускоро ће бити потпуно забрањено.

Дефинисано је то Нацртом закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење, који је јуче усвојила Влада РС. Ово законско рјешење одмах ће бити упућено у скупштинску процедуру, а очекује се да се нађе већ на идућој сједници Народне скупштине РС.

- У угоститељским објектима више неће бити одвојених просторија за пушаче. Они који конзумирају цигарете и дођу у кафић неће смјети ту да пуше. Могу да изађу у башту објекта и тамо запале цигарету. Иста ситуација је и са осталим установама - казао је руководилац Одсјека за међународну сарадњу и европске интеграције у Министарству здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић.

Новим законским рјешењем забрањена је и продаја цигарета и дувана у здравственим, васпитно-образовним и спортско-рекреативним установама.

- Киосци који се налазе у тим установама не смију продавати цигарете и дуван. Наш циљ је да смањимо број пушача, првенствено младих који почињу да пуше - казао је Шеранић.

Осим натписа, који већ постоје на паклицама и упозоравају на штетност пушења, новим законским рјешењем биће уведена и сликовна упозорења, а биће регулисан и састав танкова за пуњење електронских цигарета.

- Закон регулише област витамина, адитива и осталих супстанци које се додају цигаретама. Више неће бити дозвољено ни коришћење ментола у изради цигарета - рекао је Шеранић.

Ново законско рјешење доноси и велике казне за физичка и правна лица која буду кршила закон, али Шеранић није објелоданио у којем ће се оне распону кретати.

Влада је усвојила и Нацрт стратегије заштите здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење за период од 2018. до 2023. године.

  • Тај документ доприноси квалитетнијем спровођењу закона. Циљ нам је да непушење постане здрав стил живота - казао Шеранић.

Одвикавање медицинара

Ален Шеранић је рекао да са Свјетском здравственом организацијом тренутно спроводе пројекат одвикавања љекара и медицинских сестара од пушења.

- Здравствени радници требало би да буду примјер грађанима, али и модел са којим ћемо се окренути становницима и помоћи им да се ријеше зависности - казао је Шеранић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана