"Противградна превентива РС" дејствовала са 35 ракета

Срна
"Противградна превентива РС" дејствовала са 35 ракета

БАЊАЛУКА - Предузеће "Противградна превентива Републике Српске" дејствовало је са 35 противградних ракета, а није било појаве штете од града на брањеном подручју.

-Због нестабилне временске ситуације систем противградне заштите јуче је преведен у стање приправности од 15 до 20 часова. Дозвола за дејство добијена је од Центра летних информација (ФИЦ) у периоду од 16.28 до 19.20 часова, док је током дана постојала забрана кориштења ваздушног простора - саопштено је из "Противградне превентиве".

Од 15 часова радарским системима праћена је облачност у југозападној ваздушној струји, која прво изван брањеног подручја, јужно од Бањалуке, угрожава терен Бањалуке, Лакташа, Српца, Прњавора и касније Дервенте, Добоја, Озрена и Посавине, те Брчко дистрикта и Градачца.

-Превентивно смо дејствовали на осам јачих ћелија, са методолошки задовољеним критеријумима градоопасности, како бисмо спријечили појаве крупнијег града. Од појава је забиљежена само суградица у пљуску на терену Добоја и Прњавора - навели су из "Противградне превентиве".

Од 17.18 до 19 часова дејствовало је 30 станица и испаљено укупно 35 противградних ракета на подручју локалних управа Србац (осам станица, 13 ракета), Прњавор (пет станица, пет ракета), Дервента (једна станица, једна ракета), Добој (четири станице, четири ракете), Модрича (четири станице, четири ракете), Градачац (четири станице, четири ракете), Шамац (једна станица, једна ракета), Доњи Жабар (једна станица, једна ракета), Брчко дистрикт ( двије станице, двије ракете).

Јучерашње дејствовање било је 23. у овогодишњој противградној сезони, у којој су испаљене укупно 593 противградне ракете.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана