Протест због непотписивања колективног уговора

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

САРАЈЕВО - Самостални синдикат државних службеника и запослених у институцијама БиХ одржао је протест испред зграде Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву због неусвајања буџета институција БиХ и непотписивања колективног уговора.

Предсједник Самосталног синдиката Салих Карчић рекао је да је још прије двије године Савјету министара достављен колективни уговор, али да се нико није изјаснио о томе, као и да не постоји комуникација са послодавцем.

"Да имамо колективни уговор, не би се причало о буџету, јер би били обавезни да га усвоје", рекао је Карчић. Он каже да им је непотписивањем колективног уговора "угрожена егзистенција", те додаје да је основица за обрачун плате која износи 475 КМ "дискриминишућа".

Карчић је навео да запослени у заједничким институцијама у БиХ већ 10 година немају никаквог повећања плата. "На нивоу ентитета плате су повећане и у ових 10 година је направљена велика разлика између земље и ентитета", истакао је Карчић. Он је додао да ће протести бити организовани "све док се ситуација не побољша".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана