Прослављена слава општине Гњилане - Света Босиљка Пасјанска

Срна
Foto: срна

ГЊИЛАНЕ - Општина Гњилане данас прославља Свету Босиљку Пасјанску, светитељку рођену у овом гњиланском селу коју су због непоколебљиве вјерности вјери Христовој убили Арнати за вријеме османлијске власти.

Тим поводом је јутрос у Пасјану служена литургија у цркви посвећеној Светој Босиљки. Парох гњилански Радомир Живковић рекао је да ће Срби, све док су вјерни својим светитељима и светицама, бити и остати народ којег чува благослов Божији. Окупљеним вјерницима у овом селу, пет километара удаљеном од Гњилана, упутио је апел да не продају своје већ да се приближе цркви и у вјери, сачувају свој идентите и српство у Пасјану и Косовском поморављу.

Прослава је настављена ломљењем колача у Горњем Кусцу, измјештеном сједишту српске општине Гњилане, у част спаситељке и светице која је свој живот положила чувајући себе у вјери. "Ово је дан који ћемо славити, уверен сам дуги низ година дан по коме ћемо препознавати и нас Србе и институције државе Србије у општини Гњилане", рекао је предсједник Привременог органа општине Гњилане Саша Милошевић.

Он је поручио да ће српске иснтитуције наставити да помажу све оне који својим опстанком бране српство од пропадања, посебно оне који са цијелим породицама живе у селима у околини Гњилана попут Срба у Пасјану, Партешу, Коретишту, Горњем и Доњем Кусцу и Шилову, највећем српском селу у Косовском Поморављу.

Прослава Дана општине Гњилане биће настављена низом манифестација које се организују у школама, а посвећене су новомученици Светој Босиљки Пасјанки. Света Босиљка /Рајчић/ је у Пасјану живјела у 18. вијеку а њене мошти су биле похрањене у темељима цркве Преображења Господњег у Пасјану гдје је 26. октобра 2019. године владика Теодосије служио Свету архијерејску литургију поводом обретења моштију светитељке. Босиљку је као 17-годишњу дјевојку запазио један Арнаут, те су је тројица отела од оца и брата и на силу одвели у арнаутску кућу.

Колебљива и, Арнаутима наклоњена, турска власт је отезала са истрагом и пресудом. Једноставно, препуштали су времену да оконча то насилништво, вјерујући да ће дјевојка, због срама од свијета и родбине, помирити се са судбином. И арнаутске силеџије и турски угњетачи, међутим, нису рачунали на тврду вјеру ове младе православне Српкиње.

Босиљка је у сасвим страној и туђој, безбожничкој средини трпјела силна искушења, увреде и насртаје, али је одлучно и непоколебљиво одбијала сва наваљивања и понижења, уздајући се у силу Божије милости и наду на спасење. Морили су је жеђу и несаницом, непрестаним дивљачким и демонским насртајима, убјеђивањима. Са Господом у срцу и молитвом на уснама, млада Српкиња се снажила и одолијевала свим искушењима.

Босиљка је остала непоколебљива убјеђивањима поручивши: "Ја своју веру имам. Не треба ми боља, јер је нема". Разгњевљен, понижен и посустао, Арнаутин је одлучио да је погуби. Позвао је двојицу својих рођака, те су је, везану и изнемоглу, одвукли коњем уз ријеку Лапушницу и на пропланку, крај пута, довршили свој сатански чин: изболи су је ножевима.

А када су разјарени овим силним, пророчким ријечима, дивљачки почели да јој касапе и комадају тијело, храбра Пасјанка је испустила своју племениту душу и преселила се у рајска насеља Господња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана