Пропала предузећа накалемила 89 милиона КМ дуга

Анита Јанковић Речевић
Пропала предузећа накалемила 89 милиона КМ дуга

БАЊАЛУКА - Од укупних потраживања за пензијско и инвалидско осигурање која су на крају прошле године достигла 480,5 милиона КМ, наплата око петине тог дуга под знаком је питања, јер припада предузећима у стечају или ликвидацији.

Према подацима Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС укупна потраживања од јавног сектора по основу доприноса за осигурање на крају децембра 2022. године износила су 191,99 милион КМ, док је приватни сектор дуговао 288,60 милиона КМ.

- У односу на 2021. годину потраживања по основу доприноса на крају прошле године била су мања за 242.455 КМ. С друге стране потраживања од предузећа над којима је покренут поступак стечаја или ликвидације лани су у односу на годину раније повећана за 2,19 милиона КМ и њихов укупан дуг износи 89,09 милиона марака и велика је неизвјесност у наплати тих потраживања - рекли су у Фонду.

Неизмирене обавезе за ПИО осигурање, према подацима Фонда, имају сви сектори па тако јавне здравствене установе дугују 145,65 милиона КМ, приватна предузећа 123,43 милиона, а самосталне дјелатности 94,37 милиона марака. Када је ријеч о акционарским друштвима потраживања Фонда ПИО достигла су 53,79 милиона КМ, предузећа са већинским државним власништвом дугују 31,2 милиона КМ, а фирме у власништву општина 9,41 милион.

Међу дужницима су и бројна удружења грађана, спортски клубови чији је дуг 7,86 милиона КМ, док је дуг предузећа из кожарско-текстилне индустрије тежак 4,54 милиона марака.

- Од укупно 44.793 регистрованих уплатиоца доприноса крајем прошле године њих 39.003 је редовно измиривало обавезе за осигурање, док 5.790 уплатилаца није своје обавезе измиривао на вријеме. Од укупно 327.784 осигураника пријављена на осигурање, подаци од посљедњег дана децембра показали су да се за 6.456 радника доприноси нередовно уплаћују - навели су у Фонду и подсјетили да потписан репрограм у отплати имају јавне здравствене установе, предузећа у власништву државе и општина те многи други који на тај начин редовно измирују своје текуће обавезе.

Да ће Фонд ПИО тешко успјети да икада наплати сав дуг од пропалих предузећа сматрају упућени, који кажу да је наплата потраживања у поступку стечаја мања од десет одсто.

Дугогодишња стечајна управница Наташа Косић наводи да предност у исплати потраживања током стечаја имају трошкови поступка и разлучни повјериоци који су осигурани хипотеком.

- Те врсте потраживања које се односе на фондове здравства и пензијско- инвалидског осигурања, те потраживања радника за плате сврставају се у виши исплатни ред, али будући да већина фирми у стечају имају неку хипотеку, разлучни повјериоци узимају новац од продаје имовине. Осим тога трошкови стечаја увијек буду велики, јер поступци дуго трају, тако да у највећем броју случајева доприноси уопште не буду наплаћени, јер не дођу на ред - објаснила је Косићева.

Најнижа плата

У Фонду ПИО РС кажу да је током прошле године по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање наплаћено 1,178 милијарди марака.

- У децембру прошле године на најнижу плату било је пријављено 12.182 осигураника, од чега 5.751 у приватним предузећима и 5.419 у самосталним дјелатностима - наводе из Фонда ПИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана