Промовисана књига “Гробови говоре истину”: Драгоцјени запис о Осињској бригади

Срна
Драгоцјени запис о Осињској бригади
Foto: Срна | Драгоцјени запис о Осињској бригади

ДЕРВЕНТА - Књига “Гробови говоре истину” аутора Милана Гаврића која описује ратни пут Осињске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске промовисана је вечерас у просторијама Центра за културу Дервента.

Гаврић је рекао да му је циљ био да поред тога што описује Осињску бригаду и њене заслуге напише и о томе какав је био живот у позадини.

“У књизи можете пронаћи како је формирана власт у Дервенти. Настојао сам да опишем шта се дешавало у кризним штабовима, у мјесним заједницама, у цивилној заштити. Књига није опис само једне ратне јединице, него једног простора, људи, догађаја”, рекао је новинарима Гаврић.

Он наводи да је Осињска српска лака пјешадијска бригада учествовала у борбама на подручју Дервенте, на подручју Брода, добојском и теслићком ратишту, и да је завршила на маглајском ратишту.

Уредник књиге, историчар Предраг Лозо каже да је књига о Осињској бригади једна у низу издања која се баве дешавањима у одбрамбено-отаџбинском рату.

“Све што се не запише у историји, као да се није десило, и зато Републички центар настоји да низом издања, монографија одређених јединица Војске Републике Српске, њеним описом и одређних догађаја спаси од заборава и сачува успомену на дешавања, јунаке из одбрамбено-отаџбинског рата”, рекао је новинарима Лозо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лозо додаје да не постоје мале и велике јединице Војске Републике Српске, мање или више важне, већ да је сваки детаљ важан да се запише.

“Сваки детаљ нам је битан да се запамти да би генерације иза нас знале колика је жртва пала за Републику Српску и да им неби остављали заблуде у временима која долазе”, рекао је Лозо.

Књига је објављена у издању Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, а рецензенти су генерали Војске Републике Српске Радомир Чавић и Новак Ђукић.

Вечерашњој промоцији присуствовали су и градоначелник Дервенте Милорад Симић, те представници градске Борачке организације.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана