Пролазак мигранта кроз РС већи за 330 одсто

nezavisne.com
Пролазак мигранта кроз РС већи за 330 одсто

​БАЊАЛУКА – У првих пет мјесеци ове године кроз РС прошло је 2.675 миграната, што је за 330 одсто више него у истом периоду прошле године, али они нису значајније угрозили безбједност.

Рекао је ово данас Дарко Ћулум, директор полиције РС, прије сједнице Координационог тијела за праћење кретања миграната преко територије РС која се одржала у Бањалуци.

Он је истакао да полиција РС интензивно прати кретање илегалних миграната на подручју РС у циљу безбједности грађана и њихове имовине.

“За првих пет мјесеци мигранти на подручју РС нису значајније угрозили безбједност, а починили су осам кривичних дјела, разбојништва, тешке крађе, крађе и кривично дјело одузимање и обешетећење туђе ствари”, рекао је Ћулум.

Ћулум истиче да је на нивоу БиХ у првих пет мјесеци евидентирано 8,500 миграната који су ушли у БиХ или 150 одсто више у односу на исти период прошле године.

“И даље остајемо при ставу који је закључак Владе РС, да нема услова и капацитета за смјештај миграната на подручју РС”, каже Ћулум.

Када је упитању кријумчарење људи, каже да су до сада открили 14 кривичних дјела кримучарења људи, те да су Тужилаштву БиХ поднијели 14 извјештаја против 17 лица.

“Полицијске управе имају задатак да прате мигранте на територији РС и нема кретања миграната без надзора полиције”, истакао је Ћулум.

Ћулум је рекао да мигранти долазе из 35 различитих земља, а највише из Пакистана, Ирака и Сирије.

Додао је да се они обично крећу на подручју Градишке, Костајнице, Козарске Дубице, те да је опште познато да сви иду према Унско-санском кантону јер се тамо налазе прихватни центри гдје је веома сложена безбједносна ситуација са мигрантима, јер су прихватни центри препуњени и повећан број кривичних дјела.

“Ми пружамо помоћ граничној полицији са 85 службеника и ако треба тај број можемо да повећамо”, додао је Ћулум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана