Пројекти Српске и Србије вриједни 1,7 милијарди марака

Вељко Зељковић
Пројекти Српске и Србије вриједни 1,7 милијарди марака

БАЊАЛУКА, БЕОГРАД - Вриједност инфраструктурних пројеката које Српска планира заједнички да реализује током ове, али и наредне године са Републиком Србијом креће се око 1,7 милијарди конвертибилних марака.

Према ријечима економског аналитичара и извршног директора Удружења економиста Републике Српске SWOT Саше Грабовца, ради се о своти новца, али и капиталним пројектима који су од изузетне важности за даљи развој Српске, али и БиХ, а поготово јер долазе у вријеме када се готово свакодневно биљеже негативни економски трендови због пандемије вируса корона.

- Економски бенефити ће бити огромни. Ради се о великим инфраструктурним, али и енергетским пројектима, који са собом повлаче много тога. Том приликом ће бити ангажован значајан број домаћих грађевинских предузећа и извођача радова, а све то ће се онда позитивно пренијети и на повећање пореза и прихода у буџетима - истакао је Грабовац за “Глас Српске”.

Један од пројеката који би требало да започне током ове године је градња аеродрома у Требињу, за који ће Влада Србије да издвоји око 110 милиона марака. Према ријечима градоначелника Требиња Мирка Ћурића, у наредним мјесецима требало би да се крене са првим радовима. Он је истакао да и даље постоје неки појединци који не желе да се то реализује, јер сматрају да је то пројекат који треба да угрози неког.

- Он никог не угрожава и само може да побољша односе и Србије и Српске и цијелог региона - поручио је Ћурић, додајући да би он у прометном смислу требало да буде алтернатива аеродромима у Дубровнику и Тивту.

Недавно је у Бањалуци потписан и споразум о сарадњи јавних предузећа “Србијагас” и “Гас-рес” о изградњи магистралног гасовода кроз Републику Српску. Србија се овом приликом обавезала да ће логистички и стручно помоћи овај пројекат, али и изградити крак гасовода до границе са БиХ, за шта планира да издвоји више од 90 милиона марака. Српска ће, с друге стране, у овај пројекат уложити 250 милиона марака.

Српска би се на овај начин прикључила на гасовод “Балкански ток”, те осигурала себи енергетску стабилност и у будућности, али и јефтинији енергент, који би могао бити додатни покретач домаће привреде. 

Уколико не буде правних оспоравања од стране Сарајева, током ове године могао би започети и заједнички пројекат Српске и Србије, а који је везан за изградњу три хидроцентрале на ријеци Дрини, чија се вриједност процјењује на око милијарду конвертибилних марака.

Ипак, највећи грађевински подухват представљаће градња аутопута Сарајево - Београд - Сарајево, која би могла коштати између четири и пет милијарди марака, биће финансирана кредитом из Турске, а ради се о заједничком пројекту БиХ, Србије и Турске.

Грађевинске машине би већ на прољеће требало да “нападну” прву дионицу овог аутопута у дијелу који пролази кроз сјевероисток Републике Српске.

Аеродром Бањалука

Крајем прошле године предсједник Александар Вучић најавио је да би Србија могла значајна средства уложити и у “Аеродром Бањалука”, што би умногоме помогло да се подигне садашњи ниво саобраћаја, али и услуга. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана