Производња трупаца расте, цијена огрева још не пада

Милијана Латиновић
Производња трупаца расте, цијена огрева још не пада

БАЊАЛУКА - Повољни временски услови и велика потражња довели су до раста производње и продаје шумских сортимената у првих пет мјесеци ове године, а иако је одлука о забрани пласмана трупаца, дрвета, пелета и брикета на снази већ седам дана, цијене огрева још нису пале.

Према подацима Републичког завода за статистику, од јануара до краја маја ове године производња шумских сортимената у РС већа је за 10,3 одсто у односу на исти период лани, док је продаја порасла за 8,1 проценат.

И у производњи и у продаји предњачили су трупци четинара, док је на другом мјесту огревно дрво лишћара.

Коментаришући наведене податке, секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је “Гласу” да је овогодишњи старт у шумарству бољи од лањског, а томе су свакако допринијеле и одређене мјере помоћи извођачима радова у шумарству, односно најслабијој карици у том сектору.

- Они су имали бољи учинак тако да смо се донекле приближили више остварењу плана производње. До сада је остварено око 95 процената оног што је планирано за разлику од прошлогодишњих 88 процената за пет мјесеци. Веома је битно задржати тај тренд у наредном периоду јер од сјече зависи даља прерада. С једне стране, имамо кризу због раста цијене нафте и нафтних деривата, а са друге, усљед дешавања у Украјини Европа се окренула енергентима заснованим на дрвној биомаси у нашој земљи. Енормна потражња је дестабилизовала домаће тржиште - рекао је Шиник.

Сматра да је одлука о забрани пласмана трупаца, дрвета и пелета оправдана, како би што прије подмирили наше тржиште.

- Повећана тражња довела је до несташице на домаћем тржишту и неоправдано високих цијена. Када саберемо све улазне елементе за производњу пелета трошкови су порасли тридесетак процената, док је цијена тоне пелета отишла и до 150 одсто - објаснио је Шиник.

Нагласио је да је домаћих потрошача пелета све више, а производи се и до три пута више него што је потребно.

- Веома брзо ће домаће потребе бити подмирене и они који производе, а буне се због забране веома брзо ће наставити пласман у иностранство - истакао је Шиник.

Менаџер фирме “Дрвосјеча” која послује и у Бањалуци, Сарајеву, Мостару, Тузли и Зеници Мухамед Хелаћ рекао је да у протеклих седам дана нису успјели на тржишту испреговарати значајно ниске цијене, али да ће свакако на томе радити у наредном периоду.

- Преговори трају готово свакодневно, како са добављачима тако и са конкуренцијом и грађани ће бити обавијештени чим спустимо цијене - рекао је Хелаћ. Додао је да је потражња за пелетом донекле стала.

- Велики број грађана калкулише и чека нижу цијену како би обезбиједили огрев. За сада је највећа продаја неисцијепаног дрвета - рекао је Хелаћ.

Повећање цијене рада

Синдикат запослених у “Шумама Српске” донио је одлуку о једночасовном штрајку упозорења у свим газдинствима и Управи предузећа. Представници радника траже да се цијена рада повећа на 160 КМ, у супротном ће повући радикалније потезе.

Премијер РС Радован Вишковић рекао је јуче да би менаџмент “Шума” требало да прихвати повећање цијене рада са 140 на 160 КМ, за шта би годишње требало да буде издвојено додатних 12 милиона КМ, а до краја ове године пет.

- Након оваквог рјешења, очекујем да не буде генералног штрајка. Разговарао сам са ресорним министром и помоћником директора у “Шумама”, а добит предузећа која је била планирана у овој години од 5,5 милиона КМ биће преусмјерена за повећање плата - рекао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана