Произвођачима мрвице, кајмак купе трговци

 Анита Јанковић Речевић
Произвођачима мрвице, кајмак купе трговци

БАЊАЛУКА - Малопродајне цијене домаћег воћа и поврћа нереално су високе у односу на откупну цијену која је исплаћена произвођачима у Српској који тврде да су били приморани да прихвате мрвице од трговаца, који креирају цјеновнике с циљем убирања екстрапрофита.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже за “Глас” да је овогодишња откупна цијена килограма јабуке за 18 фенинга нижа од реалне с обзиром на бројне проблеме који су их пратили у производном циклусу, почевши од прескупог репроматеријала до неповољних временских прилика.

- Килограм ајдареда прве класе, као најзаступљеније сорте, у откупу кошта 62 фенинга, а ми смо тражили 80. Најјефтинији је грени смит који кошта пола марке, а најскупљи црвени делишес који ми дајемо за 0,79 КМ. То су цијене које нам плаћају домаћи трговачки ланци с којима смо склопили уговоре. Никако нисмо задовољни, али нисмо имали избора. Немамо своја складишта и присиљени смо пристати на износ који купац нуди - прича Дојчиновић.

Он каже да су уговоре са трговцима склопили већином мали и средњи произвођачи, док ће они велики боље проћи јер имају своје хладњаче па чекају бољу откупну цијену и углавном извозе робу.

Дојчиновић наводи да ће у коначници откупна цијена бити и до неколико фенинга нижа од договорене, јер све што пропадне иде на штету произвођача.

- На примјер, откупна цијена ајдареда лани је била 50 фенинга, а када сам обрачунао губитке након пребирања и цијену прве и треће класе, просјечан износ који сам добио по килограму је 41 фенинг. Тако ће бити и ове године. Добићемо око 52 фенинга по килограму, колико износе трошкови и то без наше радне снаге и механизације. Ако будемо на позитивној нули, бићемо срећни - наводи Дојчиновић.

С друге стране, јабуке се у маркетима и пиљарницама, тврди он, продају по далеко вишим цијенама.

- Иоле квалитетне јабуке у малопродаји коштају између 1,55 и 2,20 КМ, што значи да су цијене дупло скочиле на путу од нас до маркета. Свјестан сам да и трговци имају трошкове, али ни изблиза у проценту маржи које обрачунавају. Идентична ситуација је и са крушком - прича Дојчиновић.

Предсједник Удружења повртара РС Бране Мастало љут је због мешетарења трговаца и проблема који су задесили све пољопривреднике.

- Ове године сви сељаци муче исту муку. Поврће у малопродаји је изузетно скупо, а откупне цијене ниске. Килограм лука у откупу кошта 0,65 КМ, а у малопродаји га, кажу људи, нема испод 1,2 КМ. Највећу штету трпимо ми произвођачи који се из петних жила упиремо да одржимо производњу, али и крајњи потрошач који једва крпи крај с крајем - категоричан је Мастало.

Он тврди да се простом математичком рачуницом може израчунати да су трошкови пољопривредника далеко обимнији од трговачких.

- Не знам шта раде надлежни, ресорно министарство, инспекција. Колике то марже трговци могу обрачунати, постоји ли неки закон којим се висина марже ограничава - пита се Мастало и додаје да већина трпи због мањине која се не обазире на народ док пуни џепове и остварује екстрапрофит.

Дневнице

Драгоја Дојчиновић каже да нису имали избора ни код одређивања износа надница које су исплаћивали сезонцима.

- Нико ове године није хтио радити у воћњаку испод 60 КМ на дан. Радника нема и ми смо тај износ морали исплаћивати, колико год да нам је превише. У воћњацима су махом пензионери који су успорени, али смо задовољни и њима јер бољих немамо - наводи Дојчиновић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана