Произвођачи очекују откупну цијену пшенице од 65 до 70 фенинга

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА - Већина семберских пољопривредника очекује откупну цијену овогодишње пшенице између 65 и 70 фенинга по килограму и с тим ће захтјевом сутра на договор у Привредну комору у Бањалуци, најавио је предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије Бошко Радић.

Након трећег састанка произвођача жита и представника млинара у Бијељини, Радић је рекао новинарима да су велике разлике у њиховим ставовима, неки пољопривредници инсистирају на цијени од 82 фенинга и сматрају да је за све испод тога рјешење у протестима, док су други спремни на покушај договора и постизања компромиса о цијени која би задовољила млинаре, пекаре и пољоприредне произвођаче у Републици Српској.

Радић каже и да су неки семберски млинари спремни да испоштују произвођаче и понуде цијену од 65 фенинга, а већина пољопривредника сматра да откупна цијена пшенице треба да буде од 65 до 70 фенинга по килограму.

Пољопривредник Лазо Урошевић рекао је новинарима да је 20 вагона пшенице предао семберском "Житопромету", њену цијену још не зна, а каже да је обећано да ће бити као и у Србији, плус три фенинга на основу транспортних трошкова.

Према његовим ријечима, реална цијена у Републици Срској била би најмање 70 марака за сто килограма и с тим би сељак имао јако малу зараду.

Предсједник Регионалног удружења села Семберије и Мајевице Саво Бакајлић истакао је да је за пољопривреднике ово најтежа и најскупља година производње. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана