Производи шест компанија из металопрераде и дрвопрераде по стандардима ЕУ

Срна
Foto: срна

САРАЈЕВО- Производи шест компанија из металопрерађивачког и дрвопрерађивачког сектора БиХ су, у оквиру пројекта "Експоцертино", усаглашени са законодавством ЕУ, односно сертификовано са стандардима Уније, истакао је координатор овог пројекта у Спољнотрговинској комори БиХ Тарик Ковач.

На презентацији резултата овог пројекта који траје 18 мјесеци, од јуна прошле године до краја ове, а чија је вриједност око 235.000 КМ, Ковач је навео да је у области интернационализације Комора пружила савјетодавне услуге, односно информације о међународним тржиштима, те потенцијалним иностраним партнерима за 100 фирми из ова два сектора.

"Када је ријеч о иновацијама, што је, такође, било у фокусу пројекта, Спољнотрговинска комора данас промовише и дигиталну академију, као један од резултата `Експоцертина`", рекао је Ковач новинарима у Сарајеву.

Он је појаснио да је ријеч о платформи за онлајн самостално учење запослених у привреди БиХ, на којој ће привредници, у било које вријеме и када год то желе, моћи да прате све едукативне програме Коморе, укључујући и четири курса за самостално учење који су урађени у оквиру овог пројекта.

"У погледу иновација, наш партнер `Интера` из Мостара провео је процјене иновативних капацитета у 10 компанија у БиХ", истакао је Ковач.

Он је додао да су у оквиру овог пројекта организоване три радионице о фондовима ЕУ који су расположиви за мала и средња предузећа у БиХ.

Амра Мачкић, представник Њемачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), која је реализатор и донатор овог пројекта, рекла је да је он финансиран у оквиру пројекта "ЕУ фор бизнис", чија је вриједност 16,1 милион евра, а подржава секторе пољопривреде, металске, дрвне индустрије и туризам, који су препознати као извозни потенцијал БиХ.

"ГИЗ, као имплементатор пројекта у наведеним секторима, изузетно је задовољан што види резултате пројеката попут `Експоцертино`", рекла је Мачкићева.

Основни циљ пројекта "Експоцертино" је повећање конкурентности компанија из металопрераде и дрвопрераде у БиХ, кроз унапређење процеса интернационализације, дигитализације и стандардизације, како би фирме успјешно задовољиле захтјеве ЕУ стандарда и пронашле одговарајуће пословне партнере на међународном, а првенствено на ЕУ тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана