Проинтер ИТСС: За десет дана пријавило се 140 микропредузећа и предузетника

Срна
Проинтер ИТСС: За десет дана пријавило се 140 микропредузећа и предузетника

БАЊАЛУКА - На јавни позив компаније "Проинтер ИТСС" за подршку микробизнису, који траје до 25. маја, за нешто више од десет дана јавило се 140 микропредузећа и предузетника, саопштено је из ове компаније, уз подсјећање да је огроман проценат радне снаге у Републици Српској ангажован у малим предузећима која су најпогођенија кризом изазваном епидемијом вируса корона, па им је помоћ сада најпотребнија.

Економисти кажу да су два мјесеца, колико је већина малих предузетника практично била закључана, оставила озбиљне посљедице по њихово пословање и да бесповратни грантови у овом тренутку некима могу спасти "главу", наводи се у саопштењу.

"Мали бизниси обично немају неку значајнију уштеђевину и акумулирану добит, па им овакве кризе дословно могу угрозити опстанак.

Истовремено, њихов кредитни рејтинг је најчешће слаб, тако да су угрожени са више аспеката.

Зато је помоћ која ће им омогућити да макар стану на ноге, веома значајна", каже Саша Грабовац из Удружења економиста "Свот".

Грабовац подсјећа да су радници у микробизнису у Српској изузетно важна карика у укупној структури запослених и да свакако треба размишљати и о неким другим видовима помоћи том сектору.

"Треба видјети како се малим предузећима може омогућити да добију неке послове које ће им обезбиједити егзистенцију на дужи рок. Вјерујем да велике компаније, па и јавне институције треба да се одлучују за ангажовање малих предузетника гдје год је то могуће", наводи Грабовац. Из компаније "Проинтер", која је уз техничку подршку Подручне привредне коморе Бањалука покренула пројекат "Микро значи више", подсјећају да рок за пријаву за бесповратну новчану помоћ или стручну подршку у виду ИТ рјешења, истиче у понедјељак, 25. маја. "На основу већ утврђених критеријума, стручна комисија коју ће осим наших чинити и представници Привредне коморе и Министарства привреде и предузетништва Републике Српске, одабраће најмање 20 предузећа која могу добити до 5.000 КМ. Такође, изабраћемо и пет предузећа која су се пријавила за стручну подршку, а вриједност сваког ИТ рјешења је 2.000 КМ", кажу у "Проинтеру".

Пријава на јавни позив обавља се искључиво попуњавањем онлајн обрасца који се налази на интернет страници микрознацивисе.цом, на којој се може пронаћи и више информација о самом пројекту. Из "Проинтера" наглашавају да пројекат помоћи микробизнису намјеравају да наставе и прошире, као и да за то већ имају подршку партнерских компанија. Према подацима Занатско-предузетничке коморе Републике Српске, најмање 40.000 радника у том сектору погођено је кризом због епидемије вируса корона

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана