Програм НТЦ: Основци знање упијају кроз игру са вршњацима

Милијана Латиновић
Програм НТЦ: Основци знање упијају кроз игру са вршњацима

Бањалука - Учење кроз игру плијени све већу пажњу и међу основцима у Републици Српској, који са вршњацима из региона и Европе знања и вјештине стичу кроз програм “Никола Тесла центар” (НТЦ).

Један од аутора програма НТЦ, професор Ранко Рајовић, каже да је учење кроз игру један од начина да се дјеца мотивишу и самостално размишљају, те потврђује да за тај систем стицања знања и вјештина из године у годину влада све веће интересовање и родитеља и дјеце из Српске.

- Интересовање је велико јер програм личи на игру, а деца, и не схватајући да се играју, пуно науче, забављају се, развијају креативност, математичко логичко размишљање и повезују информације - истакао је Рајовић за “Глас Српске” и додао да су покренули НТЦ центре и радионице за дјецу узраста од пет до 12 година у Добоју, Палама, Сокоцу, Бањалуци, Источном Сарајеву, Бијељини, Брчком и Модричи.

Осим тога, додао је, у школама организују и секције за даровиту дјецу узраста 11 и 12 година. Рајовић каже да је НТЦ програм акредитован у седам земаља и да је досад обуку прошло око 5.000 учитеља.

- Процењујем да око 100.000 ученика у раду користи неке од НТЦ метода - истакао је Рајовић.

Када је у питању знање основаца из Српске и Србије који долазе у кампове у радионице, он каже да је примјетан пад општег знања и концентрације, те сиромашнији рјечник.

- Оно што посебно забрињава је да су генерално деца из Европе на међународним тестовима знања све слабија у односу на државе источне Азије. Добар показатељ је ПИСА тест којем приступају ученици узраста 15 година јер показују знање којим располажу после завршене основне школе. Нажалост, већ годинама стагнирамо или смо све слабији - рекао је Рајовић.

Да све више родитеља у Српској препознаје значај НТЦ програма за “Глас Српске” потврђује Власеничанка Татјана Голијанин, чија је кћерка Софија Мотика недавно провела шест дана у кампу на Гучеву у Србији.

- Одушевљена сам организацијом и начином на који је камп спроведен. Сваком детаљу је посвећена пажња, од инструкција за паковање и списка потребних ствари до смјештаја, надзора и бриге васпитача.

Програм је одлично осмишљен и оно што је мени посебно важно јесте да су дјеца тих неколико дана била без мобилних телефона и рачунара и уживала у дружењу и стицању нових знања искључиво користећи свој ум - испричала је Голијанинова и додала да су родитељи добили извјештај о понашању дјетета и савладаним вјештинама и НТЦ техникама.

Софија, која похађа четврти разред Основне школе “Вук Караџић” у Власеници, са великим узбуђењем препричава доживљаје из кампа.

- Освојила сам двије лоптице јер сам ријешила двије загонетке. Играла сам шах са професором Рајовићем и дружила се с омиљеним писцем Урошем Петровићем. Уживала сам у одговарању на загонетна питања уз логорску ватру и једва чекам идуће љето да идем поново - казала је Софија.

 

Грешке у корацима

Ранко Рајовић је рекао да је утицај родитеља у васпитању и усмјеравању дјетета кроз учење најважнији, те да често несвјесно праве грешке у корацима.

- Родитељи у раном детињству презаштићују дете, гурају га у колицима до друге или треће године, не дају ни да скаче по блату или да трчи низбрдо. Друга група грешака је елиминација досаде као феномена јер данас дете има на располагању десет ТВ канала, видео-игрице и, уместо да осмишљава своје време, то ради неко други. Дете тако научи да добије све и сад, што, наравно, није добро за касније функционисање у животу. - упозорава Рајовић.

Родитељи греше и у процесу учења терајући децу да уче напамет - додаје Рајовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана