Продавци на пијацама остали кратких рукава

Милијана Латиновић
Продавци на пијацама остали кратких рукава

БАЊАЛУКА - Вриједност продаје пољопривредних производа на зеленим пијацама у децембру прошле године пала је за више од 300.000 КМ у односу на исти мјесец 2019, што је, према ријечима пољопривредника и заштитника права потрошача, посљедица пада куповне моћи усљед пандемије вируса корона која је многе натјерала да се ухвате мотике и сами произведу воће, поврће и житарице.

Према подацима Републичког завода за статистику, вриједност продаје пољопривредних производа на зеленим пијацама у децембру прошле године износила је 928.785 марака, што је за 24,5 одсто мање у односу на исти мјесец годину раније.

У структури укупне продаје пољопривредних производа на зеленим пијацама предњачили су поврће, воће, те млијеко и млијечни производи.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић рекао је за “Глас Српске” да је тржиште пољопривредних производа у Европи, па тако и код нас, поремећено с обзиром на то да се огромне количине увозе, а домаћи производи бацају.

- Многи произвођачи су прољетос заорали млади купус, а јесенас и кромпир. То довољно говори у каквој су ситуацији. Пандемија је још додатно угрозила домаће произвођаче. Не треба да заборавимо ни то да је у празничним мјесецима изостао долазак наших људи из дијаспоре, па је и то смањило потрошњу - рекао је Маринковић.

Додао је да су на почетку пандемије, када је кретање становништва било ограничено, многи похрлили на село и ухватили се мотике како би сами произвели махом повртарске културе.

Извршна директорица Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић рекла је да је куповна моћ становништва пала и да многи прибјегавају штедњи, па чак и на храни.

- С друге стране, апотеке су пуне и многи грађани купују разне препарате како би ојачали имунитет да се заштите од короне. Пандемија је узроковала огромне поремећаје и у свим сегментима пад потрошње је неминован - рекла је Марићева. Нагласила је да су се од марта прошле године промијениле навике потрошача те да сви углавном купују по списку и само оно што је неопходно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана