Продавци ауто-дијелова траже да откључају радње: Механичари не могу да раде без дијелова

Маријана Миљић Бјеловук
Продавци ауто-дијелова траже да откључају радње: Механичари не могу да раде без дијелова

БАЊАЛУКА - Пословницама за продају ауто-дијелова на подручју града Бањалука забрањен је рад, због чега су у проблему и механичари којима је дозвољено обављање посла јер не могу доћи до потребних дијелова.

У предузећу “Ауто Миловановић” истичу да су испред сваке радње на подручју БиХ постављена дезинфекциона средства за руке и ноге, те је означена дистанца између купаца, а радници раде са маскама и рукавицама.

- Очекивали смо да ће нам бити дозвољен рад у Бањалуци. Ми поштујемо одлуку града, али потребно је имати у виду да због забране рада радњи са ауто-опремом и механичари губе посао јер не могу набавити резервне дијелове и за она возила која су нам и те­ како потребна у овој ситуацији. Једини начин је онлајн продаја - казала је директорица маркетинга у “Ауто Миловановићу” Мирјана Миловановић.

ПР менаџер у “Сим Импексу” Хелена Станић рекла је да аутомеханичари тренутно раде у смањеном капацитету, због чега сматрају да би укидање забране рада за дјелатност продаје ауто-дијелова и опреме, уз мјере опреза и заштиту коју би поштовали сви у овом ланцу, донијело вишеструку корист за друштво тренутно.

Компанија “Сим Импекс” и у ванредним околностима настоји да купцима, на начин на који је то дозвољено, обезбиједи могућност снабдијевања робом путем доставе.

- Међутим, у нашој земљи просјечна старост аутомобила је 16,5 година и због тога је већа потреба за неопходним поправкама, а самим тим и потражња за дијеловима. Све ово се односи и на неопходност сервисирања возила која су од велике важности, попут хитне помоћи, ватрогасних, полицијских, такси служби као и возила органа државне управе. Чињеница је и да је укинут јавни превоз, што додатно повећава употребу приватних возила - рекла је Станићева.

У предузећу “Ауто Де-Ми” кажу да су све њихове пословнице у РС и БиХ, осим у Бањалуци, отворене.

- Сматрамо да треба да нам буде дозвољен рад, јер аутомеханичари одржавају возила хитне помоћи и кризног штаба која се кваре. Они, међутим, то не могу у граду без нас. Све се веже једно за друге - рекао је менаџер продаје у фирми “Ауто Де-Ми” Дамир Пепић и додао да очекује да ће град Бањалука дозволити рад радњи које се баве продајом ауто-дијелова, те да све треба да контролише инспекција и да затвори оне који се не придржавају прописа у тренутној ситуацији. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана