Проценат заражених короном до 80 одсто од броја тестираних у Бијељини

Срна
Проценат заражених короном до 80 одсто од броја тестираних у Бијељини

БИЈЕЉИНА - У Бијељини се од краја јуна повећава број особа позитивних на вирус корона и проценат заражених достиже до 80 одсто од броја тестираних пи-си-ар методом, рекао је Срни епидемиолог градског Дома здравља Младен Грујичић.

Он каже да је и код тестирања брзим антигенским тестовима изузетно висок проценат заражености, између 40 и 50 одсто.

“То говори да смо ми у новом таласу короне и да треба бити опрезан”, истиче Грујичић и препоручује вакцинацију против короне, примање треће или четврте дозе, посебно за људе из имунокопромитованих група као што су старији од 65 година и они који болују од хроничних болести.

Епидемиолог оцјењује да су вакцине имале ефекта у претходном периоду борбе против вируса корона и да су спасиле многе људске животе.

“За разлику од претходних таласа, сада је присутно више симптоматологије горњег респираторног тракта, класично се опет јавља температура, али поред тога имамо кихање, главобоље, цурење из носа и код неких особа и кашаљ, који је био доминантнији у претходним таласима короне, а сада је мање присутан”, навео је Грујичић.

Према његовим ријечима, као у претходним таласима, највећи број инфицираних вирусом корона су средње и старије животне доби.

“Без обзира на све приче да је овај талас ипак нешто блажи и лакше су клиничке слике, нажалост, и сада имамо смртних исхода, због тога апелујем на грађане да се вакцинишу против короне и да, по потреби, користе и мјере личне заштите”, поручио је Грујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана