Проблеми миграната још нису адекватно ријешени

СРНА
Foto: ГС

САРАЈЕВО - Проблеми миграната још нису ријешени иако је стање данас неупоредиво боље него прије неколико година, закључак је данашње сједнице представника Унско-санског кантона и чланова Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ.

Истакнуто је да су на бројни аспекти проблема миграција и азила у БиХ утицали на чињеницу да је стање данас неупоредиво боље. на састанку се могло чути да то што је прилив миграната у осјетном паду, што је ослабио и притисак на привремене прихватне центре, што је промијењена структура миграната, а дјеца мигранти укључена и редовни образовни процес не смије бити разлог за опуштање, наводи се у саопштењу.

Из парламента БиХ је саопштено да су у условима неуређеног система и недостатка одговарајућих законских рјешења проблеми увијек могући, тим прије што је тешко предвидјети да ли ће се поново појавити неки већи талас миграната или ће и БиХ осјетити сву тежину проблема избјеглица из Украјине. Истовремено са уређењем овог проблема, неопходно је, како је речено, и знатно интензивније радити на сузбијању присутне трговине људима која је обавезна пратећа појава сваке масовне миграције.

Чланови Заједничке комисије оцијенили су да је у потпуности испуњен циљ радне посјете Унско-санском кантону која није подразумијевала само увид у стање на терену, услове смјештаја миграната и поштивања њихових људских права, него и интензивне разговоре са свим актерима укљученим у рјешавањем проблема миграција и азила.

Састанак су имали представници Кантона и града Бихаћа, Службе за послове са странцима, Међународне организације за миграције /ИОМ/, Данског вијећа за избјеглице, Црвеног крста Федерације БиХ, УНИЦЕФ-а, УНХЦР-а, Удружења "Ваша права", те Канцеларије ОЕБС-а у Дрвару, предсједавајући Комисије Лазар Продановић и чланови Мирјана Маринковић - Лепић и Аида Баручија.

Најављено је да ће Заједничка комисија, након ове посјете, израдити и размотрити извјештај са закључцима и планом конкретних активности за превазилажење свих актуелних али и, евентуалних, будућих проблема и препрека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана