Признање Србији у Сарајеву због доприноса у вакцинацији

Танјуг
Foto: ГС

САРАЈЕВО- Универзитетско признање "Награда за мир и прогрес" данас је у Сарајеву додијељена Министарству здравља Србије као захвалност за помоћ у вакцинисању студената, чланова академске заједнице, професора, асистената и неакадемског особља у сложеним условима епидемије ковида-19.

Награду у име Министарства здравља примио је државни секретар МирсадЂерлек, који је поручио да је солидарност изузетно важна у тешким условима епидемије, изражавајући наду да регион неће оскудијевати у вакцинама.

"Наш задатак је да помажемо људима ма где се они налазили. Мислим да је то добар гест који нас приближава", истакао јеЂерлек и додао да је захваљујући предсједнику Србије Александру Вучићу, обезбјеђен довољан број вакцина, те се тако, каже, може помагати и регион.

Ђерлек је захвалио Универзитету у Сарајеву на додијељеном признању и похвалио здравствене раднике из цијелог региона, који су, нагласио је, хероји борбе против ковида.

Он је рекао да Србија покушава да набави што више иновативних лијекова против корона вируса, подсјећајући да се у децембру или почетком јануара очекује долазак Фајзеровог лијека, који, како каже, смањује оболијевање од ковида за 90 одсто.

"Правимо и две фабрике вакцина у Србији и те фабрике нису намењене само грађанима Србије. Вакцине које се буду производиле, делићемо са комшијама", рекао је Ђерлек новинарима у Ректорату Универзитета у Сарајеву.

Апеловао је на грађане да се одазову позиву на имунизацију.

"Бојим се да се не појави неки нови сој на које ће вакцине бити резистентне. Морамо заједно победити ову пошаст", нагласио је Ђерлек.

Награда Универзитета у Сарајеву уручена је и Граду Новом Пазару, тамошњем Заводу за јавно здравље, директору тог Завода Шефадилу Спахићу и предсједници Скупштине града Новог Пазара Анели Халиловић Шемсовић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана