Признања и захвалнице за 369 волонтера ангажованих у пандемији

Срна
Признања и захвалнице за 369 волонтера ангажованих у пандемији

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Црвени крст Републике Српске је поводом Дана волонтера 5. децембра, додијелио признања и захвалнице за 369 волонтера који су дали немјерљив допринос у локалним заједницама у одговору на пандемију вируса корона.

Из Црвеног крста су подсјетили да је више од 3.000 активних волонтера и више од 288.000 волонтерских часова у овој години био повод да организацији буде додијељена Републичка награда за најбољег организатора волонтирања у 2020. години, одлуком Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске.

Црвени крст Српске је, како напомињу, захваљујући развијеној волонтерској мрежи заслужено добитник највећег републичког признања када је у питању организовање волонтерског рада.

Награда је име организације уручена је Сњежани Ковач, генералном секретару Црвеног крста Српске.

Међународни дан волонтера подсјетник је да је сваки нови дан прилика да се кроз волонтирање покрену промјене у заједници, али и прилика да се искаже захвалност свим волонтерима широм Републике Српске на преданом волонтерском ангажману током ове, али и свих претходних година, саопштено је из Црвеног крста Републике Српске.

Циљ обиљежавања Дана волонтера је начин да становништву приближи добробит волонтеризма, вриједности волонтирања, али и прилика да се захвали свима који су успјели да волонтерски рад уклопе у свакодневне обавезе.

Ово је, како истичу из Црвеног крста, и прилика за заједничку промоцију волонтеризам, за подстицање влада да подрже волонтерске напоре и препознају волонтерски допринос на локалном, националном и међународном нивоу, под мотом “Волонтирајући, ми то можемо заједно!”.

Волонтирањем младих друштво добија стварање нових вриједности, већу друштвену одговорност и активизам, развој опште солидарности, боље социјално укључивање младих у друштво, развијање креативности и толеранције, бољи квалитет живота, хуманије друштво, превенцију поремећаја у понашању, као и ефикаснији одговор на потребе у друштву, наводи Црвени крст Републике Српске.

Међународни дан волонтера се широм свијета обиљежава 5. децембра, а прогласила га је Генерална скупштина УН 1985. године, чији је циљ подстаћи што већи број људи на волонтерски рад.

Волонтери за свој рад не очекују материјалну надокнаду, осим моралних и друштвених сатисфакција, а помагање и посвећивање времена другима сматра се изразом људске хуманости, солидарности и узајамности, као и осјећањем одговорности за друштвену заједницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана