Прижељкују учионице, спремни и за онлајн часове

Милијана Латиновић
Прижељкују учионице, спремни и за онлајн часове

БАЊАЛУКА - Настава на даљину је нужно зло, али у ситуацијама када је здравље ђака у питању нема мјеста за недоумице. Показали смо да можемо да одговоримо том изазову и уколико буде неопходно прилагодићемо се раду на онлајн платформама и у септембру.

Заједничка је то оцјена предсједника Актива директора основних и средњих школа, а у вези са најављеним моделима наставе у предстојећој школској години, који ће зависити од епидемиолошке ситуације у Српској.

Према писању појединих медија, Министарство просвјете и културе РС упутило је школама на разматрање допис у којем су наведена три модела како би могла изгледати настава од септембра.

Први модел подразумијева редовну наставу у учионицама, уколико епидемиолошка ситуација буде под контролом, а ученици би редовно долазили на наставу, поштујући мјере међу којима се наводе дезинфекција, мјерење температуре, посебан распоред уласка у школу, прилагођен распоред сједења и томе слично.

Према другом моделу наставе, разреди би се дијелили, а часови трајали по пола сата, те би сваки дан била организована четири часа. Постоје приједлози да се разреди смјењују по данима па би тако сваки дан у седмици био резервисан за различите разреде, као и приједлог да се разреди смјењују по седмицама. Трећи модел наставе подразумијева наставу на даљину и то из школских учионица, одакле би наставници држали часове у складу са техничким могућностима.

Предсједница Актива директора средњих школа на подручју Приједора Валентина Совиљ каже за “Глас Српске” да су све школе са овог подручја имале увид у наведени допис те да ће свака од њих направити приједлог својих мјера у зависности од њихових могућности.

- Сви се надамо да ћемо моћи почети са класичним извођењем наставе у школским клупама уз поштовање свих прописаних мјера. Свака школа је посебна и имамо оне које раде само у једној смјени и којима не би био проблем да преполове одјељења и да скрате часове, док има и оних које имају велики број ученика - рекла је Совиљева.

Додаје да би свим просвјетним радницима значило да имају прилику да упознају ученике који долазе у први разред.

- Још је преурањено говорити како ће изгледати настава у предстојећој школској години. Активи директора ће засједати поново у августу па ћемо видјети тада како ствари стоје - рекла је она. Нагласила је да су просвјетари спремни за наставу на даљину уколико то буде једина опција.

- Непосредни контакт између наставника и ученика представља квалитет класичне наставе и то је незамјењиво - нагласила је Совиљева.

Предсједник Актива директора основних школа из Прњавора, Српца, Лакташа и Градишке Радослав Савановић каже да су сви у образовном систему Српске на почетку епидемије показали да могу да се изборе и да успјешно изведу онлајн наставу.

- Нисмо ни знали колики потенцијал имамо. Успјешно смо извели наставу на даљину, што је за свакога од нас била новост и нешто са чим смо се први пут сусрели у каријери. Испоставило се да смо се снашли веома брзо и да нимало нисмо заостајали за школама у региону - рекао је Савановић.

Додао да ће се, уколико буду морали, снаћи на онлајн платформама и од септембра.

- Организација наставе и подјела ученика у групе посебно у школама са великим бројем ученика биће велики изазов, али ништа није немогуће - рекао је Савановић и подвукао да класичну наставу у којој наставник у погледу ученика види колико је он спреман дошао на час не може да замијени техника, колико год била напредна.

Предсједница Актива директора основних школа сарајевско-романијске, старохерцеговачке и доњоподрињске регије Данијела Мрда каже да школе у овој регији још нису добиле поменути документ.

- То је и даље нацрт и сигурно ће бити дорађиван - рекла је Мрда.

У Министарству просвјете и културе РС навели су да ће у сарадњи са свим релевантним образовним и здравственим институцијама, дефинисати јасне смјернице у вези са наставним процесом у школској 2020/21. години.

- Још нисмо донијели одлуку који модел наставе ће бити у примјени од 1. септембра. Коначну одлуку о моделу извођења наставе од почетка нове школске године донијеће Влада и Републички штаб за ванредне ситуације, а о наведеном ће јавност бити благовремено обавијештена - навели су у ресорном министарству.

 Превоз

Валентина Совиљ истиче да су сви директори школа сагласни да се посебан нагласак мора ставити на превоз ученика у идућој школској години.

- Огроман број ученика, посебно у средњим стручним школама, су путници. Уколико би се дијелила одјељења, питање је на локалним заједницама да ли ће увести дупле аутобуске линије. Ту је велики проблем да буде одржана социјална дистанца, тако да остаје да се види како је  могуће ријешити то питање - истакла је она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана