Привремене пензије за раднике који су дуго на боловању?

ATV
Привремене пензије за раднике који су дуго на боловању?

Радници који буду на боловању дуже од 15 мјесеци могли би да иду у привремену пензију. Један је то од захтјева послодаваца. Кажу одавно су са Владом покушали да преговарају о тој теми и очекују да ће се наћи рјешење које одговара свима. Али и да ће за тако нешто бити пронађен и новац.

“Уколико надлежна комисија утврди да лијечење није завршено да онд аидете у привремену пензију, наравно да то треба видјети да ли је то изводиво и да ли има средтава у Фонду ПИО”, каже Саша Тривић из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Да су спремни на разговоре потврђују и у Влади Српске. Ипак, не откривају да ли би могло доћи до тога да радници који су дуго на боловању оду у привремену пензију. Признају да има опречних ставова са послодавцима али о детаљима се може разговарати.

“Постоје опречна мишљења у потпуности,имају много опречних ставова и с једне и друге стране, треба сачекти да видимо колико можемо да приближимо те ставове”, каже Душко Милуновић, министар рада и борачко инвалидске заштите у Влади Српске.

Додатни проблем послодавцима прави и злоупотреба боловања. Па су  тако 2017. године 62 послодавца затражила провјеру оправданости боловања за укупно 112 радника. У осам случајева утврђене су неправилности. А према подацима Фонда здравственог осигурања од стотину радника у Српској на боловању су у просјеку, два радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана