Привредна комора РС: Почела реализација пројекта “Диг ИТ” од пола милиона КМ

Срна
Привредна комора РС: Почела реализација пројекта “Диг ИТ” од пола милиона КМ

БАЊАЛУКА - Привредна комора Републике Српске почела је реализацију пројекта “Центар за дигитализацију, подизање конкурентности и иновације у малим и средњим предузећима - Диг ИТ” укупне вриједности 484.379 КМ, чији је циљ подизање конкурентности и иновационих капацитета извозно оријентисаних малих и средњих предузећа у металском сектору.

У суфинансирању овог пројекта, чија ће реализација трајати 18 мјесеци, ЕУ учествује са 383.998 КМ путем пројекта “ЕУ4бизнис”, саопштено је из Привредне коморе Српске.

Пројектом ће се успоставити и ојачати Центар за дигиталну трансформацију Привредне коморе Српске кроз који ће се обучити 10 ИТ консултаната за израду дигиталних мапа и дигиталних стратегија у циљаним привредним субјектима.

Током реализације “Диг ИТ” пројекта предвиђен је већи број пројектних активности усмјерених на повећање свијести компанија о значају и неопходности дигиталне трансформације, као и њиховог знања о процесима које доноси дигитализација која предузећима омогућава пословну оптимизацију, смањење трошкова и повећање продуктивности.

Јачањем конкурентности компаније ће повећати продају и пласман својих производа на домаћем и иностраном тржишту и на тај начин обезбиједити нова радна мјеста.

Привредна комора Републике Српске ће кроз Центар за дигиталну трансформацију, а у сарадњи са партнерима, развити одрживу стандардизовану подршку за мала и средња предузећа у процесу дигиталне трансформације, те пружити подршку предузећима у овим процесима.

Партнери на овом пројекту су Подручна привредна комора Бањалука, Иновациони центар Бањалука, те компаније “Сага НФГ” из Бањалуке и “Топинокс” из Прњавора.

Пројекат “ЕУ4бизнис” подстиче развој предузетништва, извозно оријентисаних сектора, туризма и пољопривреде, као и рурални развој с циљем јачања економије БиХ.

Његова вриједност је 16,1 милион евра, а заједнички га финансирају ЕУ са 15 милина евра и Њемачка са 1,1 милиона

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана