Привредна комора РС: Мјерама подршке сачувати радна мјеста и предузећа

Срна
Привредна комора РС: Мјерама подршке сачувати радна мјеста и предузећа

БАЊАЛУКА - Веома је значајно важно да у најкраћем року буду креиране мјере у Републици Српској за подршку привредним друштвима која имају проблеме у пословањју због ширења вируса корона, а које ће се односити на април и чији је циљ да буду сачувана и радна мјеста и предузећа, рекао је портпарол Привредне коморе Српске Владимир Благојевић.

“Важно је да привредници што прије знају на коју врсту подршке могу да рачунају како би могли да праве планове послованја, с обзиром на то да процјене говоре да ће проблеми у привреди бити много већи у априлу и наредних мјесеци”, каже Благојевић.

Он је поздравио мјере које су јуче најавили предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар полјопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, наводећи да Привредна комора очекује да буду ставлјене у званичну форму.

“То су мјере које се првенствено односе на рјешаванје проблема са којима су се предузећа суочила у марту. У сталном смо контакту са Владом и другим институцијама с цилјем креиранја мјера за април и наредне мјесеце. Ситуација у привредни се усложнјава”, истакао је Благојевић.

Он је навео да је у марту знатан број предузећа из прерађивачке индустрије сманјио производнју, а нека су је обуставила, те ће сада доћи до додатног сманјенја и затваранја фирми јер им страни партнери отказују вишегодишнје и вишемилионске уговоре.

Он је додао да тренутна ситуација потврђује колико је важна домаћа производнја и могућност задоволјаванја тржишта Српске домаћим производима.

“За похвалу је опредјелјенје Министарства полјопривреде, шумарства и водопривреде да сетом мјера утиче на повећанје обима сјетве. На тај начин стимулишу и домаће ратаре и произвођаче сјемена, што ће донијети вишеструку корист путем веће обраде землјишта и повећанје производнје. Добра је и мјера да, осим регистрованих, буду подржани и манји произвођачи. Ово треба да буде образац за подршку комплетној привреди Српске”, рекао је Благојевић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана