Припремљен пројекат вриједан 50.000 КМ

СРНА
Припремљен пројекат вриједан 50.000 КМ

НОВИ ГРАД- Општина Нови Града припремила је пројекат унапређења безбједности саобраћаја у зонама школа и вртића "Пчелица Маја", чија је вриједност 50.000 КМ, рекао је замјеник начелника ове локалне заједнице Бојан Лукач.

"Кандидоваћемо овај пројекат код Агенције за безбједност саобраћаја да би се реализовао по принципу да општина Нови Град обезбиједи 50 одсто средстава и Агенција 50 одсто", рекао је Лукач новинарима.

Према његовим ријечима, општина Нови Град је са Агенцијом за безбједност саобраћаја реализовала више пројеката међу којима је издвојио постављање видео-надзора на 13 раскрсница на градском подручју, као и изградњу пјешачке стазе према вртићу "Пчелица Маја".

Он је истакао да ће општина Нови Града ове године изградити пјешачку и бициклистичу стазе до Спортско-рекреационог центра "Млакве", те навео да је ријеч о пројекту који је подржала Влада Републике Српске.

"У сарадњи са јавним предузећем `Путеви Републике Српске` прије три године изграђена пјешачка стаза у насељу Пољавнице у дужини један километар", рекао је Лукач након што су за основце из ове општине глумци бањалучке Академије умјетности одиграли представу "Мирка", у оквиру пројекта унапређења саобраћајног образовања дјеце школског узраста.

Он је оцијенио да је овакав начин едукације дјеце веома ефикасан.

"У школама се велика пажња посвећују безбједности дјеце у саобраћају, али овакав начин је ефикасан јер је уједно и забаван и едукативан", рекао је Лукач.

Представу "Мирка" одгледали су ученици првог, другог и трећег разреда основних школа "Свети Сава" и "Вук Караџић", а ђаци подручних школа добиће едукативне бојанке.

Милка Дубравац из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске рекла је да представа "Мирка" учи дјецу како да се понашају у саобраћају.

Она је подсјетила да се пројекат унапређења саобраћајног образовања и васпитања дјеце школског узраста реализује од 2014. године и да је до сада 130 пута приказана, те да је по неколико пута обишла све локалне заједнице у Српској.

Агенција за безбједност саобраћаја, у сарадњи са Ауто-мото савезом Републике Српске, припремила је образовну представу за дјецу под називом "Мирка", која је настала на основу сликовнице "10 лекција које живот значе", чији је аутор професор Крсто Липовац, док се за режију и припрему побринула Академија умјетности Универзитета у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана