Припрема возила за минус и снијег празни џепове

Анита Јанковић-Речевић
Припрема возила за минус и снијег празни џепове

Бањалука - Вулканизерске радње и продавнице ауто-дијелова широм Српске посљедњих дана пребукиране су послом јер су савјесни возачи пожурили да припреме своје четвороточкаше за прве минусе и снијег, а за набавку четири зимске гуме, ланаца, перманта, уља и филтера у просјеку треба издвојити око 500 марака.

Обавеза коришћења зимске опреме за возила у БиХ почиње сутра, а у продавници ауто-дијелова “Миловановић” кажу да у њиховим пословницама већ данима владају гужве. Највећа помама, истичу, влада за гумама, антифризом, акумулаторима, адитивима против смрзавања горива, те моторним уљима.

Цијене гума, које су и највећи трошак за возаче, варирају у зависности од произвођача и карактеристика. Тако они који се одлуче за куповину “петнаестки” од пољског произвођач “Протект” за једну гуму морају издвојити 65 марака, док ће “Тигрову шеснаестку” платити 73 КМ.

- Веома су тражене и гуме “старфајр” чија “четрнаестка” кошта 55 марака, те “Мишлен седамнаестка” од 233 КМ - каже Далибор Гајић из  салона “Миловановић”.

Власници лимених љубимаца који ове зиме планирају куповину новог акумулатора, мораће да издвоје у просјеку 144 марке, колико кошта онај јачине од 70 ампера уз гаранцију од три године, док ће ланце платити око 35 КМ.

- Замјена филтера ваздуха, горива, уља и климе, за на примјер “голф 5”, креће се од 46,50 до 96,40 КМ, док уље за исти аутомобил кошта од 12,50 до 18 марака - рекао је Гајић.

Механичар из добојског “М-ауто” сервиса Михајло Лазаревић каже да је сервисирање аутомобила прије зиме пожељно, те савјетује возачима да осима гума пажњу обрате и на дотрајалост брисача, кочионог система и акумулатора.

- Ако је акумулатор старији од три године током хладних дана возачи ће имати проблема са стартањем возила. Такође, расхладна текућина мора задовољити тачку мржњења на температури до минус 30 степени Целзијуса. Врло је важно провјерити и метлице на брисачима јер ако су лоше то ће знатно смањити видљивост у зимским условима - рекао је Лазаревић и додао да је пожељно да возачи набаве и спреј за одмрзавање брава.

Возач Небојша Томић истиче да сваке године на вријеме замијени гуме на свом аутомобилу као би спремно дочекао први снијег.

- Припрема аутомобила за зимске услове односи доста новца, али чува главу, тако да новац за то не жалим - каже Томић.

У Ауто-мото савезу (АМС) РС наглашавају да су возачи без обзира на временске услове дужни да од 15. новембра до 15. априла имају зимску опрему на возилима.

- Обавезна је зимска гума која на свом боку има ознаке МС, М+С или М&С и знак сњежне пахуљице, а чија дубина газећег слоја износи најмање четири милиметра. Возачи могу користити и љетне гуме чија дубина газећег слоја такође износи минимално четири милиметра, те морају имати одговарајуће ланце - објаснили у АМС.

Ради побољшања стања у области саобраћаја, из АМС РС апелују на возаче да поштују законске прописе када је у питању зимска опрема, наглашавајући да је казна за оне који не буду имали обавезну опрему 40 марака.

Цијене зимске опреме (у КМ)                         

гума “протект” 15                                                   65

гума “стар фире” 14                                               55

гума “сава” 13                                                        67

гума “тигар” 16                                                      73  

гума “мишлен” 17                                                  233         

ланци                                                                  35

акумулатор 70 Ах                                               144

средства за одмрзавање брава                            2 - 4

течност за вјетробранска стакла                          2 - 4,5

уље                                                                     12,50 -18

антифриз                                                              6 - 14

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана